Κασίνης: «Η Ελλάδα να Μιμηθεί την Κύπρο και να Επιταχύνει τις Έρευνες Υδρογονανθράκων»

Κασίνης: «Η Ελλάδα να Μιμηθεί την Κύπρο και να Επιταχύνει τις Έρευνες Υδρογονανθράκων»
energia.gr
Τετ, 31 Οκτωβρίου 2012 - 16:00
Να μιμηθεί το παράδειγμα της Κύπρου στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων κάλεσε την Ελλάδα ο Διευθυντής του Τομέα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Σόλων Κασίνης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρία της σημερινής, δεύτερης ημέρας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ . Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της οριοθέτησης ΑΟΖ και στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης

Να μιμηθεί το παράδειγμα της Κύπρου στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων κάλεσε την Ελλάδα ο Διευθυντής του Τομέα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Σόλων Κασίνης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρία της σημερινής, δεύτερης ημέρας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ . Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της οριοθέτησης ΑΟΖ και στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων στις εν λόγω περιοχές. Άλλωστε, όπως ανέφερε, η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στις πρώτες σχετικές ενέργειες πριν ακόμη υπογράψει τη συμφωνία με το Ισραήλ.

Στα βήματα στα οποία έχει ως τώρα προβεί το ΥΠΕΚΑ αναφέρθηκε η η Σύμβουλος του Τπουργείου, Καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη (Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Τομέας Μεταλλευτικής ΕΜΠ), κατά την συγκεκριμένη συνεδρία, που ήταν αφιερωμένη στην έρευνα και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για τις έρευνες κατά τα επόμενα 2-3 χρόνια, τονίζοντας ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Από την σκοπιά των επενδυτών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στον ελληνικό τομέα υδρογονανθράκων μίλησε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas. Επίσης, αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την περιοχή του Πρίνου και τις δυνατότητες παραγωγής που υπάρχουν ακόμη στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις ασάφειες και τα θεσιμικά κενά του ρυθμιστικού πλαισίου που δυσχεραίνουν την επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα των υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.

Το γεωλογικό προφίλ της Ελλάδας ανέλυσε κατά την ομιλία του ο κ. Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου-Ενεργειακός Οικονομολόγος και Γενικός Διευθυντής της Kanergy Kanergy Ltd, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εντοπισμού υδρογονανθράκων, αν κρίνουμε από παλαιότερες έρευνες. Αυτό, εξάλλου δείχνουν, όπως επισήμανε, και τα γεωλογικά δεδομένα γειτονικών χωρών, όπου υπάρχει ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα, σε αντίθεση με την χώρα μας, όπου κάθε σχετική ενέργεια είχε σταματήσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Υπογράμμισε και εκείνος, από την πλευρά του, την ανάγκη η Ελλάδα να μιμηθεί την Κύπρο, αλλά και να προχωρήσει στην χάραξη ΑΟΖ, σε μία περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία η Τουρκία έχει διενεργήσει έρευνες εντός της δυνητικής ΑΟΖ της χώρας μας.

Στο κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και στο πιθανό μέγεθός τους αναφέρθηκε, στην δική του ομιλία ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, Γεωλόγος Πετρελαίου και Αντιπρόεδρος της Flow S.A., τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών από την πλευρά της Πολιτείας.

Πρός όφελος των μελλοντικών γενεών πρέπει να αξιοποιηθούν τα κέρδη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα τόνισε σε ομιλία-παρέμβαση ο πρώην Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης . Απαντώντας, εξάλλου, σε ένα θέμα για το οποίο έχει αναπτυχθεί μία ευφάνταστη φημολογία, υπογράμμισε ότι, με ειδική δήλωση του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ο ορυκτός πλούτος της χώρας και, άρα, και οι υδρογονάνθρακες εξαιρέθηκαν από τις δανειακές υποχρεώσεις.

Τέλος, αισιόδοξος για την οικονομική θέση του ΔΕΣΦΑ δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Γιώργος Παπαρσένος , μολονότι εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα γνωστά ζητήματα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που άρχισαν να επηρεάζουν την επιχείρηση τους τελευταίους μήνες, ενώ στις διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ΔΕΠΑ αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Καραγιαννάκος, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της εταιρείας.