Ανάμεσα στις δέκα εταιρείες που επιλέχθηκαν για την τελική φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων στην ΠΓΔΜ, περιλαμβάνεται η ΔΕΗ. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για δύο έργα στο Τσεμπρέν και στο Γκαλίστε με συνολική ισχύ 526 μεγαβάτ – περίπου το 50% της ήδη εγκατεστημένης υδροηλεκτρικής ισχύος στη γείτονα χώρα – με εκτιμώμενο κόστος επένδυσης άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Με την προσπάθεια αυτή, ξεκινά η ΔΕΗ εκ νέου την επέκτασή της στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης

Ανάμεσα στις δέκα εταιρείες που επιλέχθηκαν για την τελική φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων στην ΠΓΔΜ, περιλαμβάνεται η ΔΕΗ. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για δύο έργα στο Τσεμπρέν και στο Γκαλίστε με συνολική ισχύ 526 μεγαβάτ – περίπου το 50% της ήδη εγκατεστημένης υδροηλεκτρικής ισχύος στη γείτονα χώρα – με εκτιμώμενο κόστος επένδυσης άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Με την προσπάθεια αυτή, ξεκινά η ΔΕΗ εκ νέου την επέκτασή της στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν στις 31 Μαρτίου στα Σκόπια ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Βλάντιμιρ Πέσεβσκι και ο υπουργός Οικονομίας, Φάτμιρ Μπεσίμι, συνολικά 16 εταιρίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου ως τις 16 Μαρτίου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την προκαταρκτική κατάθεση προσφορών. Από αυτές, οι δέκα πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού και έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Ιουλίου για να υποβάλουν τις προσφορές τους. Στο έργο θα συμμετάσχει και η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, “ELEM”, μέσω της υδροηλεκτρικής μονάδας “HEC Tikves”.

 

Ας σημειωθεί ότι είναι η 6η φορά κατά την οποία η κυβέρνηση των Σκοπίων αναγγέλλει τον σχετικό διαγωνισμό, αφού οι διαδικασίες δεν είχαν έως τώρα αποδώσει. Μάλιστα, στην προηγούμενη - πέμπτη - διαδικασία είχαν αρχικώς προσέλθει μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ενεργειακού χώρου, όπως η γερμανική RWE, η ιταλική Enel και η αυστριακή Verbund, οι οποίες τελικά δεν κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και έτσι η διαδικασία κηρύχθηκε, προ έτους, άγονη.

 

Μεταξύ των δέκα εταιριών που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού περιλαμβάνονται εταιρίες και κοινοπραξίες από την Ιταλία, την Αυστρία, τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ισλανδία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.