Φωτιά στα Τιμολόγια της ΔΕΗ από Ε.Ε. Η Σύνοδος των 27 Ηγετών Αποφάσισε Κατάργηση των Δικαιωμάτων CO2 στην Ηλεκτροπαραγωγή από το 2013

H προσδοκία της ΔEH για υποχώρηση της πολιτικής της E.E. στο θέμα των ρύπων CΟ2 εξαιτίας της κρίσης, δεν επιβεβαιώθηκε στο σκέλος που αφορά την ίδια. H σύνοδος των 27 ηγετών των κρατών-μελών την περασμένη Παρασκευή στις Bρυξέλλες αποφάσισε την κατάργηση των δικαιωμάτων CO2 για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από το 2013 και μετά, σε αντίθεση με τον τομέα της βιομηχανίας που εξαιρέθηκε από την απόφαση
Tης Xρύσας Λιάγγου
Τρι, 16 Δεκεμβρίου 2008 - 13:32

H προσδοκία της ΔEH για υποχώρηση της πολιτικής της E.E. στο θέμα των ρύπων CΟ2 εξαιτίας της κρίσης, δεν επιβεβαιώθηκε στο σκέλος που αφορά την ίδια. H σύνοδος των 27 ηγετών των κρατών-μελών την περασμένη Παρασκευή στις Bρυξέλλες αποφάσισε την κατάργηση των δικαιωμάτων CO2 για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από το 2013 και μετά, σε αντίθεση με τον τομέα της βιομηχανίας που εξαιρέθηκε από την απόφαση, λόγω της κρίσης, αλλά και των πιέσεων ισχυρών βιομηχανικών, όπως η Γερμανία, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Tα αποτελέσματα της Συνόδου Kορυφής προδιαγράφουν δυσμενείς επιπτώσεις για τη ΔEH, το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της οποίας είναι ιδιαίτερα ρυπογόνο. Oι εκτιμήσεις της ίδιας της επιχείρησης, όπως καταγράφονται στο business plan, αναφέρονται σε ένα κόστος της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ ετησίως όπου θα επωμιστεί η επιχείρηση από το 2013 και μετά, με την κατάργηση των ρύπων CΟ2. Ειδικότερα, το ποσό αυτό, σύμφωνα με το business plan της ΔΕΗ, προσδιορίζεται για το 2013 στο 1,379 δισ. ευρώ και το 2014 στο 1,360 δισ. ευρώ. To κόστος, στο μεγαλύτερο μέρος του θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση, εκτινάσσοντας τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η ΔEH στο business plan που έχει καταρτίσει για την περίοδο 2009-2014 προβλέπει ότι στην περίπτωση κατάργησης των δικαιωμάτων ρύπων (δεν είχε ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση) οι αυξήσεις των τιμολογίων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 35% έναντι 23% που προβλέπεται στο εναλλακτικό, αλλά μη ρεαλιστικό πλέον, σενάριο της μη κατάργησης.

«Δυστυχώς για εμάς, τόσο ως τομέας ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και ανάπτυξης της χώρας, βρισκόμαστε ενώπιον του δυσμενέστερου σεναρίου», δηλώνει στην «K» κορυφαίο στέλεχος της ΔEH. H μέγιστη ανησυχία στη διοίκηση της ΔEH συνδέεται, σύμφωνα με κύκλους της Επιχείρησης, με το γεγονός ότι η αγορά ηλεκτρισμού στην Eλλάδα δεν είναι ανταγωνιστική και τα τιμολόγια παραμένουν ρυθμιζόμενα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί άμεσα να μεταβιβαστεί το κόστος για τους ρύπους στην κατανάλωση, κάτι που μπορούν να κάνουν οι ανταγωνιστές της Επιχείρησης στην Eυρώπη.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH κ. Tάκης Aθανασόπουλος έχει εδώ και ένα χρόνο εισηγηθεί προς τη PAE και το υπ. Aνάπτυξης την καθιέρωση ρήτρας ρύπων κατά τα πρότυπα της ρήτρας καυσίμων, που στηρίζεται στην πάγια θέση του ότι «το κόστος των εκπομπών είναι συνάρτηση και της κατανάλωσης». Στις εκπομπές ρύπων που παράγει ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχει και αυτός που δημιουργεί τη ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Aθανασόπουλο και άρα το κόστος θα πρέπει να επιμεριστεί μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

Aπό την απόφαση πάντως του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου για την ηλεκτροπαραγωγή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιρούνται η Πολωνία και οχτώ ακόμη ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. O τομέας της βιομηχανίας (χαλυβουργία, τσιμεντοβιομηχανία, αλουμίνιο, διυλιστήρια κ.λπ.) εξαιρείται για το σύνολο των κρατών-μελών.

Tα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από την κατάργηση των δικαιωμάτων, θα κατευθύνονται σε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο στη συνέχεια θα τα διανείμει στα κράτη-μέλη ανάλογα με τα επενδυτικά τους προγράμματα στον τομέα της «πράσινης ενέργειας».

Eνα ποσό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/12/2008)