Σε υψηλό τριετίας, άνω των $ 75, έφθανε εχθές στο ICE του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου για την ποικιλία Brent, το διεθνές benchmark, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την πιθανότητα διεύρυνσης του πολεμικού μετώπου στη Συρία με την εμπλοκή του Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά ιρανικών στόχων επί συριακού εδάφους.

Σε υψηλό τριετίας, άνω των $ 75, έφθανε εχθές στο ICE του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου για την ποικιλία Brent, το διεθνές benchmark, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την πιθανότητα διεύρυνσης του πολεμικού μετώπου στη Συρία με την εμπλοκή του Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά ιρανικών στόχων επί συριακού εδάφους. Παράλληλα, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς στο Λονδίνο, η διεθνής αγορά πετρελαίου έχει εισέλθει σε κατάσταση «σφιξίματος» με την παρατηρούμενη μείωση των αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ για 12ο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα, βάσει τελευταίων στοιχείων του International Energy Agency (ΙΕΑ), να έχουν φθάσει τα 2.841 εκατ. βαρέλια, από 3.100 εκατ. βαρέλια που ήταν στις αρχές του 2017.

Χαρακτηριστική, από πλευράς αποθεμάτων, είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη χώρα πετρελαιοκαταναλωτή στον κόσμο, όπου σύμφωνα με την Energy Information Administration (EIA), τα αποθέματα υποχώρησαν κάτω από το μέσο όρο πενταετίας πρώτη φορά από το 2014, και συγκεκριμένα στα 1,181 δισ. βαρέλια. Εν τω μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι οι χώρες του OPEC και η Ρωσία, στη σημερινή συνάντησή τους στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, θα συμφωνήσουν να παρατείνουν ενδεχομένως και για όλο το 2019 τη συμφωνία που συνήψαν τον Ιανουάριο του 2017 για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η μεταξύ τους συμφωνία έχει έως τώρα αποδειχθεί επιτυχής, καθώς έχει αντιστρέψει την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της προσφοράς, αλλά και στη συνεπακόλουθη άνοδο των τιμών. Μιλώντας στους Financial Times, ο Ρίτσαρντ Ρόμπινσον, στέλεχος της Ashburton Global Energy, υπογράμμισε ότι «σημειώνεται ταχύτατη μετάβαση από μια παγκόσμια αγορά που έπλεε στο πετρέλαιο σε μια νέα πραγματικότητα που θα χαρακτηρίζεται από έλλειμμα προσφοράς και χαμηλά αποθέματα».

Πέρα από την μείωση των αποθεμάτων και τον έλεγχο της παραγωγής από OPEC και Ρωσία, είναι γεγονός ότι η πτώση των πετρελαϊκών τιμών αντιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας γεωπολιτικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων η κρίση στη Βενεζουέλα και την Αγκόλα, αλλά προπαντός από το ενδεχόμενο επαναφοράς των κυρώσεων κατά του Ιράν από την Ουάσιγκτον. Στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος επαναφέρει τις κυρώσεις που χαλάρωσε ο προκάτοχός του, βάση της συμφωνίας JCPOA με πιθανή ακόμη και την επιβολή σκληρότερων μέτρων, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Μπιόρναρ Τονχάουγκεν, υποστηρίζουν ότι «αν επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις κατά όσων επιχειρήσεων συναλλάσσονται με την Τεχεράνη, μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να αφαιρεθούν από την παγκόσμια αγορά έως και ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα».

Αν η Ουάσιγκτον επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, όσες χώρες ή επιχειρήσεις συναλλάσσονται με την Τεχεράνη θα βρεθούν αποκλεισμένες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Στις 12 Μαΐου λήγει η ισχύς της χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης που είχε αποφασίσει ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ. Δεδομένου ότι πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία, το ζήτημα απασχολεί οικονομικούς αναλυτές και μεγάλες τράπεζες.

Σήμερα το πρωί το βαρέλι Brent, για παραδόσεις Ιουνίου, διαπραγματεύετο στα $74,10 στο ICE του Λονδίνου, ενώ νωρίς το απόγευμα η τιμή είχε υποχωρήσει στα $73,20. Αντίστοιχα, η αμερικανική ποικιλία WTI, έχοντας και αυτή σημειώσει peak στα $68,50 το βαρέλι, στο ΝΥΜΕΧ της Νέας Υόρκης, υποχώρησε αργότερα στα $ 67,90 το βαρέλι.