English | Ελληνικά
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

Stratfor: Ποιοι Είναι οι Πραγματικοί Στόχοι της Επίθεσης στη Συρία

O Ντοναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι έδωσε την έγκριση για χτυπήματα ακριβείας στη Συρία στοχεύοντας σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της κυβέρνησης. Δήλωσε πως τα χτυπήματα εγκρίθηκαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία και πως η επιχείρηση κατά των χημικών όπλων της συριακής κυβέρνησης ενσωματώνει όλα τα «εργαλεία εθνικής δύναμης». Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε δήλωσή της ευθυγραμμίστηκε με τον Λευκό Οίκο, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση είναι οι επιθέσεις να είναι «περιορισμένες και στοχευμένες» και ότι δεν έχουν ως σκοπό την παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι τα κανονικά κανάλια «αποκλιμάκωσης» με τη Ρωσία χρησιμοποιήθηκαν, αλλά δεν ενημερώθηκαν προκαταβολικά οι Ρώσοι για τους συγκεκριμένους στόχους και ότι δεν επιχείρησαν να παρέμβουν στην επίθεση, όπως αναμένονταν.

Ο σκοπός της επίθεσης είναι πέραν ενός τιμωρητικού χτυπήματος. Επεκτάθηκε σε μια συντονισμένη προσπάθεια να μειωθεί σοβαρά η ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Παράλληλα με την ομιλία Τραμπ από τη Συρία υπήρξαν αναφορές ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν επιστημονικά εργαστήρια στις επαρχίες της Δαμασκού και της Χολμς. Επιπλέον επιθέσεις αναφέρθηκαν κατά του αεροδρομίου Mezzeh -μια βασική βάση αεροπλάνων και ελικοπτέρων της συριακής ρεπουμπλικανικής φρουράς και μια από τις εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις κυβερνητικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στην ανατολική Γούτα.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για επιθέσεις στο όρος Jabal Qassioun που έχει θέα στη Δαμασκό και πρόκειται για μια περιοχή με διοικητικά κέντρα του στρατού και θέσεις πυροβολικού που στήριξαν την εκστρατεία κατά της ανατολικής Γούτα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Δαμασκό.

Οι αναφορές για τις επιθέσεις ευθυγραμμίζονται με την προτεραιότητα να χτυπηθούν εγκαταστάσεις που συνδέονται με χημικά όπλα. Οι στόχοι ήταν σημαντικά ευρύτεροι απ’ ότι το 2017 οπότε έγινε η επίθεση στη βάση Shayrat και περιελάμβαναν πάνω από έξι σημεία, περιλαμβανομένων αεροπορικών βάσεων και σημείων με χημικά όπλα.

Πέρα από τους άμεσους αντικειμενικούς σκοπούς της μείωσης της ικανότητας της συριακής κυβέρνησης να διενεργεί χτυπήματα με χημικά όπλα, και την υπόσχεση να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση αν απαιτηθεί, η ομιλία Τραμπ άγγιξε μια ευρύτερη στρατηγική πρόθεση: να αμφισβητηθεί η παρουσία του Ιραν στη Συρία.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ ονοματίστηκαν ως «σύμμαχοι» στην προσπάθεια όχι μόνο να μειωθεί η ικανότητα χρήσης χημικών από τη συριακή κυβέρνηση αλλά και για το έργο κατά των ιρανικών συμφερόντων στην περιοχή. Το Κατάρ παρείχε στρατηγικό χώρο στα αμερικανικά βομβαρδιστικά B1 που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.

 

(euro2day.gr)


Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 24/04 $74,97/βαρέλι
  WTI 24/04 $69,03/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  24/04 €12,73

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,23/04  €1,566/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €469,44/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €560,63/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,24/04 €56,380/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE