English | Ελληνικά
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Αναγκαιότητα τα Συστήματα Αποθήκευσης στο Φωτοβολταϊκό Σύστημα

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί φορείς και αναλυτές στην Ελλάδα έχουν επικεντρωθεί στην ανάγκη να δημιουργηθούν μονάδες αποθήκευσης στο φωτοβολταϊκό σύστημα. Ήδη στην Ευρώπη, αρκετές εταιρείες στις προσφορές τους για τους οικιακούς πελάτες συμπεριλαμβάνουν και τις μονάδες αποθήκευσης, κάτι που θα οδηγήσει μελλοντικά στην αποκέντρωση της ενεργειακής αγοράς. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν τα μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης, με την πρώτη χώρα να έχει εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 117 MW, ενώ η δεύτερη 135 MW.

Όπως επεσήμανε πρόσφατα, σε συνέλευση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ο σύμβουλος της Στέλιος Ψωμάς, «η ηλεκτροπαραγωγή μέσω φωτοβολταϊκών αφορά προς το παρόν μόνο στις ώρες ηλιοφάνειας και δεν καλύπτει τη νυχτερινή αιχμή της ζήτησης. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί αν προστεθεί στο φωτοβολταϊκό σύστημα και ένα σύστημα αποθήκευσης, ώστε να αξιοποιείται κατά τον βέλτιστο τρόπο η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια στη διάρκεια του 24ώρου». Επιπλέον, παρατηρούσε πως «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μικρά οικιακά ή εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού παραγόμενης-καταναλισκόμενης, ενώ συμβάλει στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου».

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας μελετών GTM για την αποθήκευση ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2018, οι συνολικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, όλων των μορφών, ανήλθαν σε 1,4 GW, με την Αυστραλία το 2017 να προσθέτει τη μεγαλύτερη αποθηκευμένη ισχύ από οποιοδήποτε άλλο έθνος, με 246 MW. Τριπλασιάζοντας, ουσιαστικά, το συνολικό αποθηκευτικό της χώρο. Στις ΗΠΑ η χωρητικότητα των 431 MWh της νέας αποθηκευμένης ενέργειας ήταν η υψηλότερη παγκοσμίως με τον κύριο όγκο αυτής της δραστηριότητας να παρατηρείται στην Καλιφόρνια, όπου η Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων ενίσχυσε τις προσπάθειές της για να προμηθεύει πρόσθετη ενέργεια, μετά το κλείσιμο της εγκατάστασης της Aliso Canyon. Αξίζει να αναφερθεί, πως στη Γερμανία, το σύστημα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ το περασμένο έτος, υπήρχαν περίπου 80.000 εγκαταστάσεις αποθήκευσης, κυρίως στον τομέα των κατοικιών. Παράλληλα, η Κίνα επιταχύνει τον αποθηκευτικό χώρο, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα ξεπεράσει τις Η.Π.Α. έως το 2019. Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπεται πως οι μονάδες αποθήκευσης θα αυξηθούν, εξαιτίας της συνεχούς βελτίωσης των πολιτικών που ακολουθούνται και των μηχανισμών της αγοράς που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αφομοίωση των μπαταριών αποθήκευσης.

Πάντως, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης, στο Διεθνές Συνέδριο CISOLAR 2018 στο Κίεβο της Ουκρανίας, την περασμένη εβδομάδα, χρειάζονται οικονομικά αποδοτικές, ανταγωνιστικές και φτηνές αποκεντρωμένες λύσεις αποθήκευσης, προκειμένου οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις να ανταγωνιστούν τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να χρειάζονται επιδοτήσεις. Υπογραμμίζοντας, τέλος, πως μόνο οι λύσεις αποκεντρωμένης αποθήκευσης μπορούν να εξαλείψουν την ακριβή εξισορρόπηση κόστους, ανά μονάδα ΑΠΕ.


Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 24/04 $74,97/βαρέλι
  WTI 24/04 $69,03/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  24/04 €12,73

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,23/04  €1,566/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €469,44/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €560,63/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,24/04 €56,380/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE