Η Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (TAEK) αδειοδότησε χθες την κατασκευή της πρώτης υπομονάδας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, ο οποίος και αποτελεί την πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με βάση την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία.

Η Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας ( TAEK) αδειοδότησε χθες την κατασκευή της πρώτης υπομονάδας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, ο οποίος και αποτελεί την πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με βάση την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί από την ρωσική Rosatom και θα αποτελείται από τέσσερις υπομονάδες ισχύος 1.200 MW έκαστη.

Στην πρώτη φάση κατασκευής, αναμένεται να κατασκευαστούν δύο υπομονάδες συνολικής ισχύος 2.400 MW.

Ο πυρηνικός σταθμός, με συνολικό επενδυτικό κόστος περίπου $ 20 δισ., αναμένεται να έχει λειτουργική ζωή 8.000 ωρών ετησίως.

Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργώντας σε πλήρη ισχύ. Αυτή η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας επαρκεί για την κάλυψη περίπου του 10% των αναγκών ηλεκτρισμού της Τουρκίας.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα ως το 2023, ενώ ο πυρηνικός σταθμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί σε πλήρη ισχύ ως το 2025.

Η περιοχή του Akkuyu αδειοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας το 1976 και η σχετική έκθεση για την τοποθεσία ενημερώθηκε και εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με την TAEK.

«Αποτελώντας σημαντικό μέρος του έργου, η διαδικασία χορήγησης της άδειας κατασκευής, η οποία ξεκίνησε σχεδόν πριν από τρία χρόνια, ολοκληρώθηκε. Αποφασίστηκε από την TAEK να εγκριθεί η χορήγηση άδειας κατασκευής για την πρώτη υπομονάδα του πυρηνικού σταθμού του Akkuyu», δήλωσε η τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας.

Πέρυσι, μετά τη θετική γνωμοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς επί της άδειας παραγωγής, δόθηκε άδεια εργασίας περιορισμένης διάρκειας για την πρώτη υπομονάδα του πυρηνικού σταθμού. Σε συνέχεια της χορήγησης των απαραίτητων αδειών, ξεκίνησαν οι υπόγειες εργασίες για το κτήριο του αντιδραστήρα.

Το έργο ξεκίνησε με την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στις 12 Μαΐου 2010.

Επί του παρόντος, ανά τον κόσμο υπάρχουν 450 λειτουργικοί πυρηνικοί σταθμοί σε 31 χώρες, ενώ 55 μονάδες βρίσκονται υπό κατασκευή.