Η σύσταση της «Ενεργειακής Κοινότητας Τρικκαίων-Ι» την οποία αποφάσισε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αξιοποιώντας τον πρόσφατο νόμο για την υλοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, έρχεται να θέσει την πόλη των Τρικάλων στο προσκήνιο της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η σύσταση της «Ενεργειακής Κοινότητας Τρικκαίων-Ι» την οποία αποφάσισε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αξιοποιώντας τον πρόσφατο νόμο για την υλοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, έρχεται να θέσει την πόλη των Τρικάλων στο προσκήνιο της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι» είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού που έχει ως στόχο την παραγωγή ενέργειας και την εξοικονόμηση πόρων. Για να προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα, όπως ανακοίνωσε ο δήμος, θα γίνει συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου: «θα προχωρήσουμε σε αυτούς τους τομείς, μόνο εφ’ όσον συμφωνήσουν οι τοπικές κοινωνίες».

Ο δήμος Τρικκαίων είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που αξιοποιεί τον πρόσφατο νόμο για την υλοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αλλάζοντας τα δεδομένα για την πολιτική των ΟΤΑ.

Όταν θα λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης, η «Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι», θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας, διαχείριση, διάθεση, πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων.

Επίσης θα έχει τη δυνατότητα προμήθειας για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών ή μη, και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η έδρα της, προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικούς πελάτες εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα της και ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στο δήμο, ως πολύ σημαντική προσθέτοντας ότι «ο σκοπός της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στο δήμο Τρικκαίων είναι, να παράγουμε ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών, τοποθετώντας κάποιες εγκαταστάσεις στις στέγες των σχολείων, για παραγωγή δηλαδή, και ιδιοκατανάλωση».

Αφού γίνει η σχετική διαβούλευση, συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου, με τις τοπικές κοινότητες «να δούμε, σε ποια χωριά έχουμε ζωικό κεφάλαιο και εκεί να κάνουμε μικρές μονάδες βιοαερίου εφόσον οι τοπικές κοινότητες, το επιθυμούν. Αλλά και η εκμετάλλευση των νερών με μικρά υδροηλεκτρικά, προκειμένου πρώτα να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους αυτονομία, να μην πληρώνουν ρεύμα δηλαδή, οι τοπικές κοινότητες. Νομίζω πως είναι εξαιρετικά αισιόδοξα, με το βλέμμα στην αειφορία και στην βιωσιμότητα των επενδύσεων αυτών και χαίρομαι που το ξεκινάμε».

Η υπό σύσταση «Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι», θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης. Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο δήμος Τρικκαίων, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων - ΔΕΥΑΤ, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Τρικκαίων Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ – e-Trikala AE, καθώς και η Αστική Ανάπτυξη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία – ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ. Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα 10.000 ευρώ, το οποίο αποτελείται από πέντε συνεταιριστικές μερίδες αξίας 2.000 ευρώ η κάθε μία.