Ο εξορυκτικός κλάδος της χώρας αποτελεί ένα σημαντικό τομέα για την ελληνική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη συμμετοχή του στο ΑΕΠ της χώρας, όσο και την απασχόληση των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο.

Ο εξορυκτικός κλάδος της χώρας αποτελεί ένα σημαντικό τομέα για την ελληνική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη συμμετοχή του στο ΑΕΠ της χώρας, όσο και την απασχόληση των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο. Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προέβη σε κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις με σημαντικότερη τη ψήφιση του νέου λατομικού νόμου, που απλοποίησε από την μια πλευρά τις αδειοδοτήσεις και από την άλλη υιοθέτησε πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, πως στην τελευταία απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, εγκρίθηκε ο διπλασιασμός του εξορυκτικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας. Όμως, η απόφαση αυτή προκαλούσε και ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πως θα εφαρμοστεί ο στόχος για ανάπτυξη της έρευνας στον κλάδο, την ώρα που το ΙΓΜΕ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Βέβαια, το Ινστιτούτο το τελευταίο διάστημα υλοποιεί προγράμματα, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έχει καταφέρει να παραδώσει αξιόπιστα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, όμως, άλυτο παραμένει μέχρι σήμερα το πρόβλημα με τις διεκδικήσεις από πλευράς εργαζομένων, ενώ εκτός από το ΙΓΜΕ και η εταιρεία της Λάρκο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα, η καταδικαστική απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, που έλαβε η εταιρεία την περίοδο 2008-2011, έφερε την εταιρεία σε αδιέξοδο. Μένει, επομένως, να φανεί τι πολιτικές αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση για το μέλλον της εταιρείας.

Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται τις αλλαγές τόσο στο μεταλλευτικό κώδικα, αλλά και στο σχεδιασμό ειδικού χωροταξικού για τον ορυκτό πλούτο, το οποίο θα διαμορφώσει για πρώτη φορά τις κατευθύνσεις για τη χωρική οργάνωση του εξορυκτικού κλάδου. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται τον τρόπο αξιοποίησης των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων, και σκοπεύει να διεξάγει σύντομα διαγωνισμό για την εκμετάλλευση ορυκτών, όπως ο περλίτης, ο χαλαζίας ή ο ολιβενίτης.

Από την άλλη πλευρά, έχει ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε τις επισημάνσεις του προέδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθ. Κεφαλά, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα από το βήμα του 3ου του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τόνισε πως ο εξορυκτικός κλάδος θα μπορούσε να αποτελέσει απτό παράδειγμα του νέου παραγωγικού προτύπου, που θα εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Κεφαλάς επεσήμανε πως για να υπάρξει ένα κατάλληλο αναπτυξιακό περιβάλλον θα πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές, που θα εξασφαλίσουν το φιλικό περιβάλλον προς τις επενδύσεις, την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών, τη διατήρηση στη χώρα του επιστημονικού δυναμικού και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ανάπτυξης της εκπαίδευσης και της έρευνας.