Κλιμακώνεται η Διεθνής Ένταση για τους Αμερικανικούς Δασμούς σε Χάλυβα και Αλουμίνιο

Κλιμακώνεται η Διεθνής Ένταση για τους Αμερικανικούς Δασμούς σε Χάλυβα και Αλουμίνιο
energia.gr
Τετ, 21 Μαρτίου 2018 - 09:31
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ότι σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή μέτρα αντιντάμπινγκ τα οποία στοχοθετούν το εισαγόμενο ατσαλόσυρμα και σύρμα από μη κραματοποιημένο χάλυβα με προέλευση από την Ιταλία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ότι σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή μέτρα αντιντάμπινγκ τα οποία στοχοθετούν το εισαγόμενο ατσαλόσυρμα και σύρμα από μη κραματοποιημένο χάλυβα με προέλευση από την Ιταλία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι βιομηχανίες που παράγουν αυτά τα είδη τα «πωλούν (...) στις ΗΠΑ σε τιμή κατώτερη της δίκαιης αξίας τους», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Τα «περιθώρια ντάμπινγκ» κυμαίνονται, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, από το 3,81% στην περίπτωση των βιομηχανιών της Τουρκίας ως το 147,63% στην περίπτωση των βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση για την επιβολή των μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί από την αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (USITC), έναν ομοσπονδιακό ανεξάρτητο θεσμό.

Οι εισαγωγές που βάζει στο στόχαστρο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανήλθαν το 2016 σε $ 160,4 εκατ. ($ 12,2 εκατ. από την Ιταλία, 45,6 από τη Νότια Κορέα, 40,7 από την Ισπανία, 41,4 από την Τουρκία, 20,5 από το Ηνωμένο Βασίλειο).

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει δράση κατόπιν προσφυγών που υποβλήθηκαν από τις εγχώριες σιδηρουργίες Gerdau Ameristeel US, Nucor Corporation, Keystone Consolidated Industries και Charter Steel.

Οι εισαγωγές ίδιων προϊόντων από την Ουκρανία και τη Νότια Αφρική, που αρχικά συμπεριλαμβάνονταν στην προκαταρκτική διαδικασία που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, δεν κατονομάζονται στην τελική απόφαση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι λαμβάνει μέτρα αντιντάμπινγκ εναντίον των σφιγκτήρων, ή φλαντζών, από χάλυβα με προέλευση από την Κίνα και την Ινδία. Στα κινεζικά προϊόντα επιβλήθηκε δασμός 257,11% και σε εκείνα της Ινδίας δασμός από 18,10% μέχρι και 145,25%. Η αξία των εισαγωγών των προϊόντων αυτών στις ΗΠΑ το 2016 ανερχόταν αντίστοιχα σε 16,3 και 32,1 εκατ. δολάρια.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει περάσει στην επίθεση στο πεδίο του εμπορίου, επιβάλλοντας σειρά μέτρων προστατευτισμού ευρείας κλίμακας.

 

Στίβεν Μνούτσιν: Η Ουάσινγκτον δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, τόνισε χθες ότι η χώρα του δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο, σπεύδοντας ταυτόχρονα να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι σκοπός της Ουάσινγκτον να αρχίσει τέτοιον, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών στο Μπουένος Άιρες.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επέμβουμε για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υπερασπίσουμε ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο με όρους αμοιβαιότητας», είπε ο Μνούτσιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια συνάντησή του με περίπου δεκαπέντε ομολόγους του στο περιθώριο της G20.

Ο εμπορικός πόλεμος «δεν είναι ο σκοπός μας, αλλά δεν τον φοβόμαστε», συνέχισε, απηχώντας τη θέση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι δασμοί που επέβαλε ο οποίος στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%) τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα προστατευτισμού, αλλά για ένα ελεύθερο εμπόριο που γίνεται με όρους ισονομίας και αμοιβαιότητας», επαναλάμβανε ακατάπαυστα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, απαιτώντας ταυτόχρονα από την Κίνα να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές εταιρείες.

«Υπάρχει μια γενική επιθυμία στις τάξεις της G20 να δούμε την Κίνα να ανοίγει τις αγορές της κατά τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να εισέλθουμε όπως και εκείνοι (σ.σ. οι Κινέζοι) στις δικές μας, (να αποκατασταθεί) μια εμπορική σχέση πολύ πιο ισόνομη και αμοιβαία», επέμεινε ο Μνούτσιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι είχε «θετικές» συζητήσεις στο Μπουένος Άιρες, αλλά δε θέλησε να αποκαλύψει εάν κι άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, θα εξαιρεθούν από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως αξιώνουν ιδίως οι Ευρωπαίοι.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», περιορίστηκε να αναφέρει. «Περιμένουμε ο πρόεδρος να πάρει γρήγορα την απόφασή του», πρόσθεσε.

 

Την «άνευ όρων» εξαίρεση των κρατών - μελών της ΕΕ ζητά το Παρίσι

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, απαίτησε την εξαίρεση «άνευ όρων» των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, οι οποίοι στοχοθετούν την Κίνα.

«Θα είμαι σαφής. Δεν πρέπει να τεθούν όροι (σ.σ. από τις ΗΠΑ για την εξαίρεση από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο). Εξηγούμε μόνο στους Αμερικανούς φίλους μας ότι η απόφαση που εννοούν να πάρουν δεν είναι η πρέπουσα», τόνισε ο Λεμέρ στη συνέντευξη Τύπου της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G20.

«Στην Ευρώπη έχουμε σιδηρουργική βιομηχανία και δε θέλουμε να υποστεί πλήγμα από μια ανάρμοστη και μονομερή απόφαση», συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός, υπονοώντας ότι η Γαλλία και η ΕΕ δεν έχουν καμιά πρόθεση να πληρώσουν τα σπασμένα της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για εμπορικά θέματα.

«Δεν υπάρχει πολιτισμένος εμπορικός πόλεμος, δεν θα υπάρξουν παρά μόνο χαμένοι σε περίπτωση εμπορικού πολέμου μεταξύ χωρών της G20», προειδοποίησε ο Λεμέρ, καθώς η σύνοδος δεν κατεύνασε τους φόβους πως η διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα έχει παράπλευρες απώλειες.

«Δεν είμαστε εμείς η αιτία των δυσκολιών που προκαλεί η υπερπαραγωγή χάλυβα», επέμεινε ο Λεμέρ.