Την υλοποίηση επενδυτικού πλάνου ύψους 150 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσει για την επόμενη διετία η ΕlvalHalcor, θυγατρική του ομίλου Viohalco, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικής με έμφαση στον τομέα του αλουμινίου.

Την υλοποίηση επενδυτικού πλάνου ύψους 150 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσει για την επόμενη διετία η ΕlvalHalcor, θυγατρική του ομίλου Viohalco, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικής με έμφαση στον τομέα του αλουμινίου.

Όπως τονίζεται από κύκλους της εταιρείας, από τη μια πλευρά υπάρχουν οι δασμοί στο αλουμίνιο από τις ΗΠΑ που θα επιφέρουν ανατροπές στην προσφορά και τη ζήτηση, και από την άλλη οι αυξημένες ανάγκες για αλουμίνιο στην Ευρώπη (εκτιμάται αύξηση της ζήτησης κατά μέσο όρο 3% τον χρόνο τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, που υπολογίζεται σε ανάγκη για επιπλέον 150.000 τόνους αλουμινίου), που απαιτούν εγρήγορση και δυναμική αντίδραση από την πλευρά των εταιρειών του χώρου.

Βασικό θέμα όμως παραμένει ποια θα είναι η κατάσταση στην προσφορά και στη ζήτηση στη διεθνή αγορά και ειδικότερα στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνο. Στο γ’ τρίμηνο 2017 οι εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 26,9 εκατομμύρια τόνους (Global Steel Trade Monitor). Κύριες χώρες προέλευσης είναι η Γερμανία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Στο δεκάμηνο ΙανουαρίουΟκτωβρίου 2017 οι εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 5,7 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 18% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2016. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ προέρχεται από τον Καναδά (περίπου το 63%), με κύριο πελάτη την αμυντική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, μια σχέση που μετρά χρόνια (από το 1956). Ακολουθούν Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρωσία.

Το 2016 οι ΗΠΑ παρήγαγαν μόλις 840.000 τόνους αλουμινίου, με κύρια χρήση τις μεταφορές και τη συσκευασία, σύμφωνα με το U.S. Geological Survey. Για την ιστορία, η κορυφαία περίοδος της αμερικανικής βιομηχανίας αλουμινίου ήταν τη δεκαετία του ‘80, με παραγωγή 4,64 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η ElvalHalcor, που εξάγει σε Ευρώπη (65% των πωλήσεών της), Ασία, Αυστραλία και ΗΠΑ (4% των πωλήσεών της), δρομολογεί επενδύσεις που θα κατευθυνθούν σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υποδομές.

Όπως σημειώνει η διοίκηση, αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα σκοπεύει να αυξήσει αρχικά πάνω από 20% την παραγωγική δυναμικότητα στα προϊόντα έλασης αλουμινίου της εταιρείας και ταυτόχρονα θέτει τη βάση, με επιπλέον επενδύσεις στο μέλλον, να την υπερδιπλασιάσει.

Όπως τονίζεται, η επένδυση αυτή επιτρέπει στην ElvalHalcor να ενισχύσει την παρούσα θέση της στις αγορές προϊόντων αλουμινίου για συσκευασίες, μεταφορικά μέσα, βιομηχανικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές και την περαιτέρω ενίσχυση στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής.

Στο πλαίσιο αυτού του επενδυτικού προγράμματος ο κλάδος ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για την εγκατάσταση ενός νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου για το εργοστάσιο των Οινοφύτων. Επιπλέον, ο τομέας αλουμινίου μέσω τόσο του τμήματος τεχνολογίας όσο και σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΜΕ και τη UACJ Corp., στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογικά καινοτόμων προϊόντων και λύσεων.

Στον τομέα του χαλκού, αναφορικά με το 2018 αναμένεται θετική τάση στη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, ο κλάδος έχει ήδη επωφεληθεί από τις επενδύσεις του προηγούμενου έτους, καθώς και από τη στρατηγική μετατόπιση προς τα βιομηχανικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η υψηλή ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα έλασης αναμένεται να συνεχιστεί και η Sofia Med είναι σε θέση να επωφεληθεί με την αύξηση της εκμετάλλευσης της εγκατεστημένης παραγωγικής δυναμικότητας και των πωλήσεων.

Η εταιρεία πρόσφατα απέκτησε το 50% της ολλανδικής Nedzink B.V., με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής τιτανιούχου ψευδάργυρου.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)