Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, κι έξι το λαδόξιδο… Έτσι, ακριβώς μοιάζει η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, η οποία ωστόσο μετακυλίει την ευθύνη στο αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, στην κυβέρνηση και στο «εγώ εν τζιαι…»

Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, κι έξι το λαδόξιδο… Έτσι, ακριβώς μοιάζει η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, η οποία ωστόσο μετακυλίει την ευθύνη στο αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, στην κυβέρνηση και στο «εγώ εν τζιαι…»

Με τον νέο τρόπο τιμολόγησης έχει ξεκαθαριστεί στον καταναλωτή ότι το κράτος τον κλέβει κανονικά και με το Νόμο. Κυριολεκτικά. Ο καταναλωτής-πελάτης της ΑΗΚ δεν πληρώνει ό,τι καταναλώνει, αλλά πληρώνει σχεδόν στο διπλάσιο από το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει. Δηλαδή αν κατανάλωσε ενέργεια με κόστος 90 περίπου ευρώ, το τελικό ποσό που πληρώνει είναι το 180, όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία.

Και τούτο γιατί:
Εκτός από το κόστος της ενέργειας που χρεώνεται (ο συγκεκριμένος οικιακός καταναλωτής) για 974 κιλοβατώρες, εκτός από το κόστος μεταφοράς (χρήση δικτύου) που χρεώνεται γι’ αυτό το φορτίο, πληρώνει ακόμα φόρους και τέλη που αφορούν:

•Επικουρικές υπηρεσίες

•Μέτρηση κατανάλωσης €0,49 σεντ το μήνα, ενώ η μέτρηση κατανάλωσης γίνεται μια φορά κάθε δύο μήνες

•Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

•Υποχρεώσεις δημόσιας ωφελείας που αφορούν επιδότηση των καταναλωτών ευάλωτων ομάδων

•Ταμείο ΑΠΕ

Όλα αυτά αθροίζονται και μετά επιβαρύνονται με 19% ΦΠΑ. Δηλαδή, αν θεωρηθεί «φορολογία» ή «χαράτσι» αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές είτε για τις ευάλωτες ομάδες είτε για τις ΑΠΕ, φορολογείται και από πάνω για να εισπράττει το κράτος περισσότερα!

Αν αυτό δεν είναι απάτη σε βάρος του καταναλωτή, τότε τι είναι;

Το μόνο που παραδέχεται η ΑΗΚ, με εκπρόσωπο της οποίας μιλήσαμε, ως παραλογισμό στις χρεώσεις είναι η χρέωση στη μέτρηση του καταναλωτή δύο φορές τη διμηνία, ενώ αυτό γίνεται μια φορά το μήνα. Σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, κα Χριστίνα Παπαδοπούλου, παραδέχθηκε ότι αυτό θα διορθωθεί σε κάποιο στάδιο αφού έχει ζητηθεί από τη ΡΑΕΚ μελέτη για τη χρέωση κάθε λειτουργίας στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, η κα Παπαδοπούλου ψηλώνει τα χέρια αφού, όπως σημείωσε στην εφημερίδα “Χαραυγή”, «επιβλήθηκαν στην ΑΗΚ από την πολιτεία». Για το τέλος προς το Ταμείο ΑΠΕ υπενθύμισε ότι η ΑΗΚ απλώς εκτελεί χρέη εισπράκτορα για το κράτος και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Ενέργειας. Και αυτό ανεξάρτητα αν αυτό υπέχει κόστος στη διαχείριση και μπορεί να εκθέτει το εταιρικό προφίλ της Αρχής.

Η Κύπρος σύμφωνα με τη Eurostat, το 2016 βρισκόταν στη 16η θέση ανάμεσα στους «28», ενώ ο δείκτης ΦΠΑ που πληρώνουν για το ρεύμα οι Κύπριοι είναι επίσης από τους ψηλότερους.

Θέμα μείωσης του ΦΠΑ είχε εγείρει το 2012 ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου και η απάντηση σε σχετική επιστολή του από τον αρμόδιο Επίτροπο ήταν ότι η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει μείωση μέχρι και 5 ποσοστιαί ες μονάδες. Και τότε το ΦΠΑ ήταν 15% και το συνολικό κόστος για τα κρατικά ταμεία ήταν 60 εκ. ευρώ.

Σήμερα το θέμα της φορολογίας πάνω στη φορολογία είχε εγερθεί από το ΑΚΕΛ για τα καύσιμα. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για ελάφρυνση παρ’ όλο που στην Κύπρο και το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα κίνησης είναι είδη πρώτης ανάγκης και θα έπρεπε να είχαν χαμηλότερη φορολογία.

(από dialogos.com.cy)