Η ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο επιβεβαιώνεται σήμερα, «προχωράνε διασυνδέσεις κολλημένες επί δεκαετία», σημείωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Η ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο επιβεβαιώνεται σήμερα, «προχωράνε διασυνδέσεις κολλημένες επί δεκαετία», σημείωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός, τοποθετούμενος σε ερωτήσεις βουλευτών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη ΔΕΗ, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο black out για το οποίο ερωτήθηκε από τον κ. Σκρέκα της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά την τελευταία τριετία στη γραμμή της καταστροφολογίας. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει το πραγματικό της σχέδιο, με το οποίο ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί πλήρως.

Σε σχέση με την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη, ο κ. Σταθάκης ανήγγειλε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβάνοντας τρία στοιχεία: α) πώς γίνεται η απόσχιση των μονάδων, β) ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί από τη ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως και η διαφάνεια, αλλά και το ότι θα υπάρξει ένα ικανό αντίτιμο που να εκφράζει την αξία των μονάδων, γ) πώς διασφαλίζονται τα εργασιακά.

Σε σχέση με την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, ο υπουργός υπενθύμισε τη δραματική εμπειρία απελευθέρωσης της αγοράς από κυβερνήσεις της ΝΔ, που κατέληξαν με κάποιους από τους πρωταγωνιστές στη φυλακή. Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση προχωρά σε συντεταγμένη απελευθέρωση, με ρυθμιζόμενες και εποπτευόμενες αγορές, απόλυτα συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σε σχέση με τις κατηγορίες του κ. Αμυρά από το ‘Ποτάμι’ ότι η κυβέρνηση χρεοκόπησε τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι η ρευστότητα της ΔΕΗ ενισχύθηκε το 2017 τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ, με την εξόφληση οφειλών για ΥΚΩ από την περίοδο 2012-15 ύψους 460 εκατ. ευρώ, την επιπρόσθετη ρευστότητα που δημιουργεί το δημόσιο μέσω ενός μεγάλου συμβολαίου με τη ΔΕΗ για το σύνολο του στενού δημοσίου και το τίμημα για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Σε σχέση με τις τιμές ρεύματος, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι καθ’ όλη την τριετία η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο αυτές να μην αυξηθούν. Ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι η αποκλιμάκωσή τους αλλά αυτή επηρεάζεται τόσο από την καθαυτή τιμή του ρεύματος όσο και από επιπρόσθετα βάρη, όπως το τέλος προμηθευτή. Έκανε αναφορά στο έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε η κυβέρνηση στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, για την κάλυψη του οποίου επιβλήθηκε το τέλος προμηθευτή. Πλέον το έλλειμμα μηδενίστηκε οπότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση του τέλους, κατ΄ αναλογία των πλεονασμάτων που έχουν παραχθεί. Μια δεύτερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς προέρχεται από τις χρεώσεις ΥΚΩ, οι οποίες σήμερα είναι 700 εκατ. ευρώ αλλά θα μειωθούν κατά 90% σε ορίζοντα 5ετίας, μόλις ολοκληρωθούν οι νησιωτικές διασυνδέσεις. Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες στήριξης των ασθενέστερων, με τη μεταρρύθμιση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και την επανασύνδεση του ρεύματος όσων αποδεδειγμένα αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.