Η ΡΑΕ όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία[1], ανακοινώνει τις κάτωθι δημόσιες διαβουλεύσεις (ΔΔ) που είναι σε εξέλιξη από τον ENTSO-e:

Η ΡΑΕ όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία[1], ανακοινώνει τις κάτωθι δημόσιες διαβουλεύσεις (ΔΔ) που είναι σε εξέλιξη από τον ENTSO-e:

1) Σχετικά με τις προτάσεις των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ΔΣΜ)  για τη μεθοδολογία αξιολόγησης της συνάφειας των στοιχείων ενεργητικού για συντονισμό των διακοπών.

Η διαβούλευση αυτή αφορά όλες τις προτάσεις των ΔΣΜ για  τη μεθοδολογία αξιολόγησης της συνάφειας των στοιχείων ενεργητικού για συντονισμό των διακοπών που αναπτύχθηκε σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 της Επιτροπής, της 2ας Αυγούστου 2017, για τη θέσπιση κατευθυντήριας γραμμής για τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (SO GL).

Το SO GL απαιτεί από όλους τους ΔΣΜ να αναπτύξουν από κοινού μια μεθοδολογία για την αξιολόγηση της συνάφειας για το συντονισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας, των εγκαταστάσεων παραγωγής και των στοιχείων δικτύου που βρίσκονται σε σύστημα μετάδοσης ή σε σύστημα διανομής, συμπεριλαμβανομένων κλειστών συστημάτων διανομής 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου SO GL, 14 Σεπτεμβρίου 2018. 

Η μεθοδολογία εφαρμόζεται σε όλους τους Διαχειριστές TSOs, DSOs, CDSOs και SGUs.

Κατά τη σύνταξη της μεθοδολογίας, πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 μια άτυπη σύσκεψη με τους ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο την εισαγωγή της επιλεγμένης προσέγγισης για τη μεθοδολογία και τη συγκέντρωση των απόψεων των ενδιαφερομένων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στον ENTSO-e στο πλαίσιο της ως άνω Δημόσιας Διαβούλευσης έως τις 4 Απριλίου 2018 και να τις κοινοποιήσουν στη ΡΑΕ.

Πληροφορίες σχετικά με τη διαβούλευση θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ENTSO-e.

2) Σχετικά με τις προτάσεις των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ΔΣΜ)  για τη μεθοδολογία συντονισμού της ανάλυσης επιχειρησιακής ασφάλειας

Αυτή η διαβούλευση αφορά όλες τις προτάσεις των ΔΣΜ για  τη μεθοδολογία συντονισμού της ανάλυσης επιχειρησιακής ασφάλειας που αναπτύχθηκε σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 της Επιτροπής, της 2ας Αυγούστου 2017, για τη θέσπιση κατευθυντήριας γραμμής για τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το SOGL απαιτεί από όλους τους ΔΣΜ να αναπτύξουν από κοινού την μεθοδολογία 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της SOGL, 14 Σεπτεμβρίου 2018.

Η μεθοδολογία στοχεύει στην τυποποίηση της ανάλυσης επιχειρησιακής ασφάλειας και ισχύει για όλους τους ΔΣΜ, τους RSCs, τους DSO, τους CDSO και SGU. Η μεθοδολογία καλύπτει τα ακόλουθα θέματα:

  • Προσδιορισμός των στοιχείων επιρροής,
  • Αρχές συντονισμού,
  • Διαχείριση κινδύνου,
  • Διαχείριση αβεβαιοτήτων,
  • Συντονισμός μεταξύ των περιφερειακών συντονιστών ασφάλειας (RSC),
  • Διακυβέρνηση και εφαρμογή.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στον ENTSO-e στο πλαίσιο της ως άνω Δημόσιας Διαβούλευσης έως τις 4 Απριλίου 2018 και να τις κοινοποιήσουν στη ΡΑΕ.

Πληροφορίες σχετικά με τη διαβούλευση θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ENTSO-e.

[1] Η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 29 του Ν. 4001/2011 (ΦΕΚ Α’ 179), ως ισχύει, το οποίο προβλέπει: « Η ΡΑΕ δεν υποχρεούται να προβαίνει σε δημόσια διαβούλευση στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως ΕΕ, ΟΣΡΑΕ (ACER), ENTSO-e, JAO, SEE CAO, σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενεργείας και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1228/2003, καθώς και του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής της 24ης Ιουλίου 2015 σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης, αλλά ανακοινώνει τη διενέργειά τους στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να λάβουν γνώση και να υποβάλουν τυχόν σχόλιά τους οι Συμμετέχοντες.»