Οι Προοπτικές για τον Κλάδο των Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. – «Αγκάθι» οι Στόχοι του Target Model

Οι Προοπτικές για τον Κλάδο των Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. – «Αγκάθι» οι Στόχοι του Target Model
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 9 Μαρτίου 2018 - 07:58
Είναι γεγονός πως ο ενεργειακός τομέας της χώρας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Η χώρα μας έχει προσυπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού, ενώ μέχρι το Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί από όλες τις χώρες της Ε.Ε. εθνικά σχέδια για τον ενεργειακό τομέα.

Είναι γεγονός πως ο ενεργειακός τομέας της χώρας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Η χώρα μας έχει προσυπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού, ενώ μέχρι το Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί από όλες τις χώρες της Ε.Ε. εθνικά σχέδια για τον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα, έχουν προαναγγελθεί, από τις αρχές του χρόνου, επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα αγγίξουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο και ένας μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ, μέσω της διενέργειας διαγωνισμών. Ωστόσο, ερωτήματα γεννιούνται σε σχέση με τις προοπτικές του κλάδου των φωτοβολταϊκών.

Οι παραγωγοί ενέργειας από Α.Π.Ε. έχουν επισημάνει κατά καιρούς πως η στήριξη του κλάδου τους θα έρθει μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, κ. Γιάννης Παναγής, τόνισε σε πρόσφατη εκδήλωση πως «βασική προϋπόθεση στην αντιμετώπιση των ενεργειακών ζητημάτων είναι η σφαιρική προσέγγιση και όχι οι κοντόφθαλμες, ιδιοτελείς πρακτικές».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Στέλιος Λουμάκης, σε δηλώσεις του στο Energia. gr, εκτιμά πως «σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά δεν θα πιαστούν οι ετήσιοι στόχοι του υπουργείου για 300 MW (συνολικά 2.600 MW), καθώς το τοπίο είναι θολό για το τι θα εισπράττεται από αυτές τις επενδύσεις». Επιπλέον, επισημαίνει πως πολλοί παραγωγοί δεν έχουν καταλάβει τι “ασκήσεις” πρέπει να λύσουν, πριν κατέβουν σε ένα διαγωνισμό και πως το αισιόδοξο σενάριο θα ήταν να ξεκινήσουν κάποια έργα από τους πιο “άνετους” οικονομικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Λουμάκη, οι μικροί παραγωγοί, δηλαδή εκείνοι με έργα έως 500 KW δείχνουν να προστατεύονται από το target model. Όπως εξηγεί, «ένας παραγωγός ή θα πάρει την οριακή τιμή συστήματος ή θα πάει σε διαγωνισμό με μεγαλύτερα έργα, αλλά αυτός επειδή θα ανήκει στην κατηγορία των 500 KW θα έχει όφελος κάνοντας μια σύμβαση σταθερής τιμής».

Αμφιβολίες, όμως, έχουν δημιουργήσει οι κώδικες του target model, καθώς τα έργα με συμβάσεις σταθερής τιμής θεωρούνται υπόχρεα εξισορρόπησης, ενώ ο νόμος του 2016 τα απάλλασσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα που προβλέπει ότι όλα τα έργα θα έχουν υποχρέωση εξισορρόπησης. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να απαλλάσσουν τα μικρότερα έργα έως 500 KW από αυτό το μέτρο. Επομένως, ο κ. Λουμάκης καταλήγει πως «ο κώδικας του target model, προλόγισε μάλλον την αλλαγή του νόμου ότι τα μικρότερα έργα θα έχουν υποχρεώσεις εξισορρόπησης».

Πάντως, στους παραπάνω προβληματισμούς έρχονται να προστεθούν και οι παρατηρήσεις του ΣΠΕΦ αναφορικά με τον υπό διαβούλευση Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΚΔΑΠΕΕΠ). Σε ανακοίνωσή του τονίζει, πως «επιχειρείται να επιβληθούν μια σειρά από νέα Τέλη (επιβαρύνσεις) στους παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ όσον αφορά την συμμετοχή τους στο σύστημα Εγγυήσεων Προέλευσης (ΕΠ) χωρίς να είναι καθόλου σαφής η ανταποδοτικότητα τους».