Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πρόσφατων στοιχείων του ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχος παίκτης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κατέχει μερίδιο που αγγίζει το 85%, για την ακρίβεια κατέχει το 84,9% του συνόλου των φορτίων που καταναλώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ, την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος μοιράζονται μερίδιο της τάξης του 15%

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πρόσφατων στοιχείων του ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχος παίκτης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κατέχει μερίδιο που αγγίζει το 85%, για την ακρίβεια κατέχει το 84,9% του συνόλου των φορτίων που καταναλώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ, την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος μοιράζονται μερίδιο της τάξης του 15%.

 

Όπως σημειώνει και ο Χρήστος Κολώνας σε σχετικό άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» (04/03/2018), το ποσοστό των ιδιωτών παρόχων κρίνεται μικρό αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως πρόκειται για 18 εταιρείες, αλλά και με δεδομένο ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουν τεθεί σε εφαρμογή και οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων (NOME) που δίνουν τη δυνατότητα στους εναλλακτικούς παρόχους να αγοράζουν ποσότητες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διαμορφώνουν ανταγωνιστικά πακέτα.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες, εκ των οποίων οι τρεις που ανήκουν σε ομίλους με μονάδες παραγωγής ρεύματος, αθροίζουν ποσοστό της τάξης του 11% στην προμήθεια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για τον μήνα Ιανουάριο, ηElpedison έχει ποσοστό 3,47%, ηProtergia3,39%, η ΗΡΩΝ 3,19% και ηWatt&Volt1,33%. Οι υπόλοιπες εμφανίζουν ποσοστά κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν πελάτες από τη ΔΕΗ οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν λανσάρει στην αγορά προσφορές, εκπτώσεις συνέπειας και άλλες προωθητικές ενέργειες. Από την 1η Ιανουαρίου έχει ανοίξει και η προμήθεια φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προσφέρουν και τέτοια προϊόντα, ενώ στον αντίποδα οι επιχειρήσεις ΕΠΑ Αττικής και ΖeniΘ (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας) διαθέτουν και ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ με δυσκολία «ψαλιδίζεται» και αυτό, όπως έχουν εντοπίσει και οι θεσμοί, αποδίδεται στους ακόλουθους λόγους:

1. Η δημόσια εταιρεία με δυσκολία συλλέγει τα χρέη από τους απλήρωτους λογαριασμούς. Εκτιμάται ότι αυτά αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ μαζί με τους διακανονισμούς. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πελατών αυτών ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Αρα με δυσκολία ο όγκος των καταναλωτών μετακινείται στους εναλλακτικούς παρόχους.

2. Η έκπτωση συνέπειας και πρόωρης αποπληρωμής των λογαριασμών που έκανε πρώτη η ΔΕΗ φρέναρε τον ρυθμό των απωλειών πελατών της.

 

3. Η εταιρεία δεν μετακύλισε επίσης στην κατανάλωση τη χρέωση προμηθευτή που αποφασίστηκε για όλες τις επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα της χρηματοδότησης των ΑΠΕ.Αν συνέβαινε αυτό -η ΔΕΗ επειδή έχει υψηλό ποσοστό στην αγορά επωμίζεται το μεγαλύτερο κόστος -, τότε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αναζητούσαν άλλον προμηθευτή.

4. Στο μονοπώλιο που έχει στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη και νερό. Οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος διαθέτουν μόνο μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να μην έχουν ευρύ χαρτοφυλάκιο στην πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι οι τελευταίοι δυσκολεύονται να διαμορφώσουν ανταγωνιστικά προϊόντα.