Μετά την πρώτη ανακοίνωση της ετήσιας αυτής έκθεσης της BP που αναρτήθηκε στο energia.gr την περασμένη εβδομάδα (εδώ), πιστεύουμε ότι αξίζει να επιστρέψουμε στην θεματολογία που καλύπτει και αναλύει διεξοδικά το Outlook. Τόσο η συνοπτική και ταυτόχρονα καταληπτή και πολύ ευκρινής παρουσίαση δύσκολων εννοιών και στοιχείων, όσο και η προβολή τάσεων και προοπτικών στο μέλλον, μέχρι το 2040, καθιστούν την εν λόγω έκθεση ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο.

Μετά την πρώτη ανακοίνωση της ετήσιας αυτής έκθεσης της BP που αναρτήθηκε στο energia.gr την περασμένη εβδομάδα ( εδώ), πιστεύουμε ότι αξίζει να επιστρέψουμε στην θεματολογία που καλύπτει και αναλύει διεξοδικά το Outlook. Τόσο η συνοπτική και ταυτόχρονα καταληπτή και πολύ ευκρινής παρουσίαση δύσκολων εννοιών και στοιχείων μέσω καλαίσθητων σχημάτων (graphics), όσο και η προβολή τάσεων και προοπτικών στο μέλλον, μέχρι το 2040, καθιστούν την εν λόγω έκθεση ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο.

Όπως όλες οι μελέτες τύπου Outlook, έτσι και αυτή της BP χρησιμοποιεί διαφορετικά σενάρια (scenarios) για τη μελέτη των πιθανών εξελίξεων σε τομείς όπως η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση και κατανάλωση, η συμμετοχή διαφορετικών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η συμμετοχή των διαφόρων κλάδων (λχ. οικιακός, βιομηχανικός, μεταφορές) στην κατανάλωση κλπ. Όπως πολύ εύστοχα και υπεύθυνα τονίζεται στην εισαγωγή της έκθεσης, «τα σενάρια αυτά δεν αποτελούν προβλέψεις για το τι είναι πιθανό να συμβεί ή τι θα επιθυμούσε η BP να γίνει, αλλά μάλλον διερευνούν τις διαφορετικές υποθέσεις και εκδοχές», που μπορούν να διατυπωθούν βάσεις της σημερινής γνώσης και κατανόησης της λειτουργίας του παγκόσμιου οικονομικού - ενεργειακού συστήματος.

Διαγραμματική απεικόνιση των διάφορων σεναρίων που εξετάζει η έκθεση.


Κυρίαρχο θέμα του φετινού Outlook της BP είναι η μεταβαλλόμενη μετάβαση (evolving transition), χωρίς όμως αυτό να μονοπωλεί την όλη έρευνα, καθώς, όπως υποστηρίζει η έκθεση, η πιθανότητα επικράτησης του συγκεκριμένου σεναρίου δεν είναι υψηλότερη από αυτή άλλων εκδοχών. Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζουν οι συγγραφείς-μελετητές, «υπάρχει ένα πλήθος αβεβαιοτήτων, έτσι που να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, εάν όχι ακατόρθωτη ,η επικράτηση και πόσο μάλλον η υλοποίηση, ενός συγκεκριμένου σεναρίου». Παρόλα αυτά, δηλ. τους σοβαρούς περιοριστικούς παράγοντες που υπεισέρχονται στη διατύπωση έγκυρων προβλέψεων, το φετινό Outlook της BP έρχεται να συμβάλλει με πολύ τεκμηριωμένα στοιχεία και απόψεις στην όλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου για την μετάβαση, κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια, προς ένα νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.

Το Outlook εξετάζει την ενεργειακή μετάβαση μέσα από τρεις συγκεκριμένες πλευρές: τους τομείς (sectors), τις γεωγραφικές περιοχές και τους τύπους καυσίμων. Βασική παραδοχή, που υπεισέρχεται σε όλα τα σενάρια και εκτιμήσεις, είναι ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 2,5 δισ. μέχρι το 2040 υπό την επήρεια μιας αυξανόμενης ευμάρειας στις γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Η συνεχής βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ανθρώπων συνεπάγεται μια σημαντική (περίπου κατά 1/3) αύξηση της κατανάλωσης η οποία όμως δεν είναι ανεξέλεγκτη λόγω της μεγάλης, εν τω μεταξύ, επίδρασης των μέτρων που θα εφαρμόζονται παγκοσμίως για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Ακόμα μια κυρίαρχη υπόθεση της έκθεσης είναι ότι ο κόσμος θα συνεχίσει τον εξηλεκτρισμό του (electrification) με σχεδόν το 70% της πρωτογενούς ενέργειας να κατευθύνεται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με τη βιομηχανική παραγωγή να ευθύνεται για περίπου το 50% της αυξημένης ενεργειακής ζήτησης.

 

Η ενεργειακή μετάβαση ανά τομέα (sector), γεωγραφική περιοχή και τύπο καυσίμου.


Τέλος, βασική διαπίστωση του φετινού Outlook της BP είναι ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα συνεχίσουν με γρήγορους ρυθμούς τη διείσδυση τους στο ενεργειακό μίγμα αντιστοιχώντας στο 40% της εκτιμώμενης αύξησης της παγκόσμιας πρωτογενούς ενεργειακής παραγωγής κατά την περίοδο αναφοράς. Όμως κατά την ίδια χρονική περίοδο, δηλ. μέχρι το 2040, θα αυξάνεται και η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ,με το πρώτο να σημειώνει κάμψη της ζήτησης στα τέλη της δεκαετίας του 2030. Παρά την εκτιμώμενη μεγάλη διαφοροποίηση του μελλοντικού ενεργειακού ισοζυγίου, ο ρόλος των υδρογονανθράκων παραμένει ισχυρός, αφού αυτά θα είναι υπεύθυνα για σχεδόν το 60% της τελικής παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, ενώ ο άνθρακας, εάν και σοβαρά μειωμένος ως ενεργειακή συνιστώσα, θα καλύπτει ένα 15% της ζήτησης.

Το πλήρες κείμενο (124 σελ.) και οι γραφικές παραστάσεις του BP Energy Outlook είναι ελεύθερα προσβάσιμο μέσω του www.bp.com.