Ημερίδα για τις Αναπτυξιακές Προοπτικές στο Νότιο Ιόνιο με Έμφαση στην Ενέργεια

Ημερίδα για τις Αναπτυξιακές Προοπτικές στο Νότιο Ιόνιο με Έμφαση στην Ενέργεια
energia.gr
Παρ, 23 Φεβρουαρίου 2018 - 09:16
Ημερίδα με θέμα τις «Αναπτυξιακές Προοπτικές για το νότιο Ιόνιο - Επενδύσεις στην ενέργεια, το περιβάλλον και τον τουρισμό» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων στην Ζάκυνθο, όπου κυριάρχησε το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, καθώς, όπως υπογραμμίσθηκε, το 2018 είναι η χρονιά των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και είναι πολύ κοντά η ώρα της δοκιμαστικής εξόρυξης και της εκμετάλλευσης.

Ημερίδα με θέμα τις «Αναπτυξιακές Προοπτικές για το νότιο Ιόνιο - Επενδύσεις στην ενέργεια, το περιβάλλον και τον τουρισμό» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων στην Ζάκυνθο, όπου κυριάρχησε το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, καθώς, όπως υπογραμμίσθηκε, το 2018 είναι η χρονιά των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και είναι πολύ κοντά η ώρα της δοκιμαστικής εξόρυξης και της εκμετάλλευσης.

Στο χαιρετισμό του που απέστειλε στην ημερίδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Είναι μια χρυσή ευκαιρία για την εκπόνηση νέου παραγωγικού σχεδίου. Η χώρα ανακάμπτει, οι μεγεθυμένοι ρυθμοί ανάπτυξης αντανακλώνται σταδιακά και στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, η ανεργία μειώνεται σταθερά, ενώ η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης και αναφοράς για όλους τους επενδυτικούς οίκους του κόσμου».

Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυνε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και δίνοντας πληροφορίες επί του γενικού πλαισίου σε ότι αφορά τη βασική πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ότι «για τα Ιόνια Νησιά, με τα εργαλεία της περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε., υπάρχει ένα υπόστρωμα στη λογική της λειτουργίας, το οποίο ορίζεται ως βιώσιμη ανάπτυξη».

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει την πέμπτη θέση στο σύνολο των περιφερειών της χώρας ως προς την επισκεψιμότητα, την τέταρτη ως προς τις διανυχτερεύσεις και την τρίτη ως προς τις εισπράξεις που είναι ένα στοιχείο που δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο» επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι η Περιφέρεια με τη λιγότερη ανεργία στην Ελλάδα σήμερα». Ακόμα ο κ. Γαλιατσάτος για το θέμα την εξόρυξης υδρογονανθράκων δήλωσε ότι «Θέσαμε τις δικές μας προδιαγραφές. Είμαστε σε μια εξόχως σεισμογενή περιοχή και θα πρέπει αυτό να αποτυπώνεται στην προσπάθεια που γίνεται πριν προχωρήσουμε στις γεωτρήσεις. Η ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να ενσωματώνεται στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις προοπτικές των ανταποδοτικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες».

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς ανάφερε ότι «μια από τις μορφές ενέργειας είναι και η εξόρυξη υδρογονανθράκων. Θέλω να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής πως σαν δήμαρχος είμαι υπέρ της ανάπτυξης, αρκεί να πληρούνται διάφορες προϋποθέσεις που έχουν σχέση κυρίως με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και με την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο να ακούσουμε την επιστήμη, η οποία συνεχώς προειδοποιεί για την επείγουσα ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και για την αξιοποίηση άλλων μορφών ενέργειας που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, όπως τα φωτοβολταϊκά, κλπ. Πρέπει να μας παρουσιάσουν τα όποια σχέδια έχουν, τους στόχους τους και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα υλοποιηθούν. Η Ζάκυνθος είναι ένα τουριστικό μέρος, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε από οποιοδήποτε ατύχημα».

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας με θέμα «Μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις: Ενέργεια» μίλησε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι «όλα τα αναπτυγμένα κράτη αντιμετωπίζουν τους υδρογονάνθρακες ως εθνικό πλούτο που πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι ως εθνικό κίνδυνο. Χώρες με αξιόλογο τουριστικό προϊόν μεγάλου φυσικού πλούτου εκμεταλλεύτηκαν τους υδρογονάνθρακες με σύνεση, αναπτύσσοντας επιστημονικές και ειδικές δομές». Ακόμη πρόσθεσε ότι στόχος είναι να «ερευνηθεί το υπέδαφος μας σε στεριά και θάλασσα και να εκμεταλλευτούμε τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες για την ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος όλων, με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και με ασφάλεια».

Για το ρόλο των υδρογονανθράκων στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, μίλησε από το βήμα της ημερίδας o κ. Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων. Ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι ως χώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη γεωγραφική μας θέση, σημειώνοντας ότι ειδικά στο θαλάσσιο χώρο Ελλάδας - Ιταλίας, υπάρχουν τα περιθώρια για ανάπτυξη -τουριστική και βιομηχανική- καθώς υπάρχει ευημερία. Επίσης ο κ. Μπασιάς έκανε γνωστό ότι «το 2019 θα γίνουν γεωτρήσεις στον Πατραϊκό κόλπο, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου» και αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες παραχωρήσεων των θαλάσσιων οικοπέδων στις εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην ημερίδα έδωσαν επίσης το παρών ο μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, κ. Γιώργος Μυκωνιάτης καθώς και πλήθος επιστημόνων, τοπικών φορέων και ξενοδόχων.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» και ο τηλεοπτικός σταθμός «Ιonian channel».