Ν. Χατζηαργυρίου: «Μέχρι και 60% θα Φθάσει η Διείσδυση των Α.Π.Ε. στα Νησιά που Δεν θα Διασυνδεθούν με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας»

Ν. Χατζηαργυρίου: «Μέχρι και 60% θα Φθάσει η Διείσδυση των Α.Π.Ε. στα Νησιά που Δεν θα Διασυνδεθούν με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας»
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 23 Φεβρουαρίου 2018 - 08:00
Στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα υπάρξει διείσδυση των Α.Π.Ε. που θα φθάσει έως και το 60%, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, μιλώντας στο συνέδριο «Έξυπνα Νησιά και Έξυπνες Μικρές Πόλεις».

Στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα υπάρξει διείσδυση των Α.Π.Ε. που θα φθάσει έως και το 60%, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, μιλώντας στο συνέδριο «Έξυπνα Νησιά και Έξυπνες Μικρές Πόλεις». Ο κ. Χατζηαργυρίου επεσήμανε πως το επόμενο διάστημα θα γίνει διαγωνισμός για δύο «έξυπνα» νησιά στα οποία θα υλοποιηθούν καινοτόμες δράσεις, στο πλαίσιο της ενεργειακής τους αυτονομίας. Παράλληλα, σημείωσε πως σκοπός της περεταίρω διείσδυσης έργων Α.Π.Ε. είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, υπενθυμίζοντας τα σημαντικά έργα διασύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης έργων που θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή εξοικονόμηση σε νησιά και μικρές πόλεις. Σύμφωνα με την Wioletta Dunin- Mojewska από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξοικονόμηση ενέργειας θα επηρεάσει τουλάχιστον 15 εκατ. πολίτες. Ανέφερε, μάλιστα, πως αυτή την περίοδο έχει συσταθεί μια γραμματεία που θα συγκεντρώσει, αρχικά, πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά νησιά, ενώ στη συνέχεια θα παρέχει συμβουλές και τεχνογνωσία, με σκοπό το ενεργειακό τους σύστημα να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον και να μειωθεί το λειτουργικό κόστος παραγωγής ενέργειας. Άλλωστε, η υπογραφή της διακήρυξης της Μάλτας, τον περασμένο Μάιο, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της παραγωγής «καθαρής» ενέργειας.

Η Ελλάδα έχει, επομένως, ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων, καθώς αρκετά νησιά είναι μη διασυνδεδεμένα στο κεντρικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν γίνει μελέτες για την ενεργειακή αυτονομία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κύθνος, στην οποία όπως εξήγησε στην ίδια εκδήλωση ο διαχειριστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων, ΔΑΦΝΗ, Κώστας Κομνηνός, υλοποιείται ένα έργο που θα την κατατάξει στα «έξυπνα νησιά». Πιο συγκεκριμένα, το έργο αξιοποιεί υποδομές που υπήρχαν από το παρελθόν, ενώ θα δοκιμαστούν συστήματα «έξυπνης» διαχείρισης υδάτινων πόρων, «έξυπνες» μετακινήσεις με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και νέες εφαρμογές στον οδοφωτισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως στο νησί τη δεκαετία του ’80 δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά νέες τεχνολογίες. Τότε είχε λειτουργήσει το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη (πέντε ανεμογεννήτριες των 20 KW η κάθε μία) και ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 100 KW. Επίσης, το 1998 εγκαταστάθηκε μια ανεμογεννήτρια ισχύος 500 KW.

Να επισημανθεί, επίσης, πως η μη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα δεν επιβαρύνει μόνο το περιβάλλον, αλλά και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, οπότε η επίσπευση των διασυνδέσεων έχει σημαντική σημασία.