English | Ελληνικά
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

ΟΤΕ: Δύο Συν Ένα Σενάρια για την Πώληση του 5%

Θετική κατάληξη μπορεί να έχει, σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 5% υποστηρίζουν πρόσωπα που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία. Όπως εξηγούν, οι Γερμανοί της Deutsche Telekom, που κατέχουν το 40% του οργανισμού, «έβαλαν πλάτη» για να στηρίξουν την προσπάθεια πώλησης του 5%, καθώς προ μηνός προχώρησαν σε αλλαγή της μερισματικής πολιτικής του ΟΤΕ.

Παράλληλα ακούγεται πως ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, της μη εμφάνισης υποψηφίου αγοραστή στις 15 Μαρτίου, η Deutsche Telekom πιθανώς θα αγοράσει το 5% σε μια κίνηση «καλής θέλησης» απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αφού θα στηρίξει έτσι τους στόχους του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Με βάση το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής του ΟΤE, το 5% αποτιμάται κοντά στα 290.000.000 ευρώ.

Τα σενάρια για την εξέλιξη της διαδικασίας είναι τρία: Πρώτον, εμφανίζεται επενδυτής ο οποίος αποκτά το 5% χωρίς να ασκήσει η Deutsche Telekom το δικαίωμα πρώτης άρνησης οπότε ο ΟΤE,αποκτά ένα νέο μέτοχο. Ο νέος μέτοχος του 5% δεν θα έχει βεβαίως τα αυξημένα δικαιώματα που έχει το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει άλλο 5%. Με 5,032% συμμετέχει σήμερα στον ΟΤE, και ο επενδυτικός οίκος Schroders Plc.

Δεύτερον, εμφανίζεται επενδυτής, αλλά οι Γερμανοί ασκούν το δικαίωμα πρώτης άρνησης μέχρι τις 15 Μαϊου, όπως προβλέπει η συμφωνία μετόχων με το δημόσιο και συνεπώς αυξάνουν το ποσοστό τους στο 45%.

Με βάση το τρίτο σενάριο, το οποίο αν και έχει μικρές πιθανότητες δε μπορεί να αποκλειστεί, η διαδικασία ολοκληρώνεται χωρίς να εμφανιστεί υποψήφιος αγοραστής. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες παρέμβασης της Deutsche Telekom η οποία ενδέχεται να αποκτήσει το 5% σε μια κίνηση «καλής θέλησης». Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για έσοδα ενός δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μέσω του ΟΤE,προσδοκά να καλύψει σημαντικό ποσοστό του στόχου.

Στις 19 Ιανουαρίου η διοίκηση του ΟΤE, σε ένα θετικό σήμα προς τους παλιούς και υποψηφίους μετόχους, είχε ανακοινώσει αλλαγές στην πολιτική αμοιβών των μετόχων και το μέρισμα που θα ανακοινωθεί στις 22 Φεβρουαρίου (μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα του 2017) αναμένεται να είναι αυξημένο και να προσεγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η διοίκηση αναφέρονταν πως «οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών της, καθώς και οι σταθερές επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας υποστηρίζουν την υιοθέτηση μιας μεσοπρόθεσμης Πολιτικής Αμοιβών προς τους Μετόχους (…). Για το 2018 αλλά και μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα».

Στη χθεσινή διεθνή πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για το 5%, αναφέρεται πως με βάση τη συμφωνία μετόχων Ελληνικού Δημοσίου και Deutsche Telekom, εάν το δημόσιο σκοπεύει να μεταβιβάσει μετοχές ή δικαιώματα για νέες μετοχές του ΟTE σε τρίτο μέρος, η DT έχει δικαίωμα να εξαγοράσει ή να ορίσει μέλος του ομίλου Deutsche Telekom που θα εξαγοράσει τις μετοχές, με βάση τους όρους που τίθενται στη συμφωνία μετόχων. Εάν η Deutsche Telekom δεν ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που ενημερώθηκε επίσημα από το ελληνικό Δημόσιο, τότε το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία».

 

(Πηγή: euro2day.gr)


Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 22/02 $65,33/βαρέλι
  WTI 22/02 $61,44/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  22/02 €9,56

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,21/02  €1,530/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,22/02 €415,69/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,22/02 €508,61/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,22/02 €54,851/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE