Σε 539,291 MW ανήλθε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογεννητριών παγκοσμίως στο τέλος του 2017, σύμφωνα με προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, Δευτέρα, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αιολικής Ενέργειας (WWEA).

Σε 539,291 MW ανήλθε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογεννητριών παγκοσμίως στο τέλος του 2017, σύμφωνα με προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, Δευτέρα, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αιολικής Ενέργειας (WWEA).

Η νέα ισχύς που προστέθηκε κατά το 2017 ανήλθε σε 52,552 MW, λίγο υψηλότερη από το 2016, όταν συνδέθηκαν στο δίκτυο 51,402 MW. Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη αύξηση -κατ’ απόλυτο αριθμό- της νέας εγκατεστημένης ισχύος εντός ενός έτους, μετά τα ρεκόρ του 2015 και 2014. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η WWEA, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης είναι μόλις 10,8% και αντιστοιχεί στη χαμηλότερη ανάπτυξη της εγκατεστημένης ισχύος από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική ανάπτυξη των ανεμογεννητριών στα τέλη του 20ού αιώνα.

Το σύνολο των εγκατεστημένων ως τα τέλη του 2017 ανεμογεννητριών αρκεί για την κάλυψη ποσοστού μεγαλύτερου του 5% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Για πολλές χώρες, η αιολική ενέργεια έχει καταστεί πυλώνας των στρατηγικών τους για τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι η Δανία, η οποία το 2017 πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με το 43% της ηλεκτρικής της ενέργειας να προέρχεται από αιολικές μονάδες. Παράλληλα, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει φτάσει σε διψήφιο μερίδιο της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό του μίγμα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Ουρουγουάης.

Μακράν η μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας αναδείχτηκε η Κίνα, η οποία παρουσίασε νέα εγκατεστημένη ισχύ 19 GW -ελαφρώς μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση κατά το 2016, ενώ συνεχίζει να θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της αιολικής ενέργειας, με συνολική αιολική ισχύ 188 GW. Παράλληλα με μία θεαματική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, η χώρα είναι πλέον σε τροχιά να καταστήσει την ανανεώσιμη ενέργεια την κύρια ενεργειακή της πηγή, όπως σημειώνει η WWEA.

Μεταξύ των κορυφαίων αγορών περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ (προσθήκη 6,8 GW - σύνολο 89 GW), η Γερμανία (προσθήκη 6,1 GW - σύνολο 56 GW), η Ινδία (προσθήκη 4,6 GW - σύνολο 32,9 GW), το Ηνωμένο Βασίλειο (προσθήκη 3,3 GW - σύνολο 17,9 GW), η Βραζιλία (προσθήκη 2 GW - σύνολο 12,8 GW) και η Γαλλία (προσθήκη 1,7 GW - σύνολο 13,8 GW). Τα δεδομένα αναφέρονται στην νέα και τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ εντός του 2017, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των χωρών που αναφέρθηκαν παρουσίασε πολύ ισχυρή αύξηση της ισχύος σε σύγκριση με το 2016.

Ωστόσο, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές, ιδίως στην Ευρώπη, παρουσίασαν στασιμότητα, με ηχηρότερα παραδείγματα αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ταυτόχρονα, το ρεκόρ νέας εγκατεστημένης ισχύος που παρουσίασε η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα οφείλεται, σύμφωνα με την WWEA, σε μία επικείμενη κατάρρευση της αγοράς, λόγω της μετάβασης από το σύστημα των εγγυημένων σταθερών τιμών ( feed- in tariffs) στις δημοπρασίες, κάτι που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες, ιδίως για τους μικρομεσαίους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους μικρές αιολικές μονάδες.

Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Ομοσπονδίας, ο Stefan Gsänger, γενικός γραμματέας της WWEA, δήλωσε:

«Η γενική, ισχυρή ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με την περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίησή της, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Νέες περιοχές του κόσμου, όπως η Λατινική Αμερική και, πιο πρόσφατα, η Αφρική διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δυναμική ανάπτυξη. Προφανώς, πολλές κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί ότι η αιολική ενέργεια προσφέρει μεγάλα οφέλη στις κοινωνίες, καθώς είναι απαλλαγμένη από εκπομπές, φθηνή, προσβάσιμη, παράγεται εντός της χώρας και αποτελεί μία πολύ ελκυστική εναλλακτική για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, τα σημάδια αδυναμίας, ιδίως στην Ευρώπη, είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να ενισχύσουν επειγόντως τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την ανανεώσιμη ενέργεια και να εκπονήσουν έναν οδικό χάρτη για ένα μέλλον με 100% ανανεώσιμη ενέργεια».