Περισσότερη «Καθαρή» Ενέργεια Ζητάει η Ευρώπη - Η Πρόκληση για την Ελλάδα

Περισσότερη «Καθαρή» Ενέργεια Ζητάει η Ευρώπη - Η Πρόκληση για την Ελλάδα
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 9 Φεβρουαρίου 2018 - 08:24
Πριν από λίγα 24ωρα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά σε μεγαλύτερο περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Λίγους μήνες πριν, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. αποφασίστηκε το 27% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στην Ευρώπη, να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πριν από λίγα 24ωρα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά σε μεγαλύτερο περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Λίγους μήνες πριν, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. αποφασίστηκε το 27% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στην Ευρώπη, να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, σχολιάζοντας την απόφαση σημείωνε πως «το επίπεδο φιλοδοξίας είναι ανεπαρκές, η Ευρώπη θα έπρεπε να θέσει ως στόχο το 30%». Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, απόρροια και των αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, καθόλου αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί η απόσταση που πρέπει να διανύσει η χώρα μας μέχρι την επίτευξη των στόχων του 2020 για τις Α.Π.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το διάστημα 2017-2018 το μερίδιο των Α.Π.Ε. εκτιμάται στο 14,1%, (το 2016 το αντίστοιχο μερίδιο έφτανε το 15,2%). Επομένως, ποσοστό πολύ μακριά από το στόχο του 18% επί του συνολικού ενεργειακού μείγματος. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αναφέρεται ότι, μπορεί η αιολική ισχύς στη χώρα να παρουσιάζεται αυξημένη κατά 12% σε σχέση με το 2016, έχοντας διαμορφωθεί στις 2.651,6 MW, ωστόσοπαραμένει μακρινός στόχος ο εγχώριος ενεργειακός εφοδιασμός από Α.Π.Ε. να φθάσει το 18% το 2020. Ο λόγος; Τα προβλήματαπου ταλανίζουν τον κλάδο τα τελευταία 15 χρόνια και που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει υλοποιηθεί καμία από τις μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται. Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως για να καταφέρει να φτάσει η χώρα μας το στόχο χρειάζονται επενδύσεις στις Α.Π.Ε. συνολικής ισχύος 3.700 MW, το διάστημα 2018-2020.

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πάτρα, για επικείμενες επενδύσεις της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ στον τομέα των Α.Π.Ε, την επόμενη διετία. Η ενεργειακή μετάβαση, επομένως, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα και για να έχει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο επίπεδο θεσμικού πλαισίου όσο και του αναγκαίου σχεδιασμού.