Οι Πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες σε Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οι Πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες σε Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Περιφέρεια Πελοποννήσου
του Δημήτρη Αβαρλή
Τετ, 31 Ιανουαρίου 2018 - 08:04
Η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW, βρίσκεται στο πλάνο της ενεργειακής κοινότητας στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και το επιμελητήριο Έβρου. Η πρωτοβουλία των δήμων έρχεται μετά από συνεργασία, όλο το προηγούμενο έτος

Η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW, βρίσκεται στο πλάνο της ενεργειακής κοινότητας στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και το επιμελητήριο Έβρου. Η πρωτοβουλία των δήμων έρχεται μετά από συνεργασία, όλο το προηγούμενο έτος. Οι ενδιαφερόμενοι ζητούσαν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε μια ενεργειακή κοινότητα, οι δήμοι, οι πολίτες, αλλά ο Καλλικράτης τους το απαγόρευε. Τα δεδομένα άλλαξαν με το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες.

Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τραϊανούπολης Γιάννη Φαλέκας, μιλώντας στο Energia.gr τόνισε πως η πρώτη ενασχόληση θα είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW, όπου το 40% θα το εκμεταλλεύεται ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, 20% ο Δήμος Σαμοθράκης, το 20% ο οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης και το 20% η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης. Στόχος, να παράγεται ενέργεια και με τη διαδικασία του συμψηφισμού να γίνεται εξοικονόμηση. Αυτή η διαδικασία όπως είπε θα ωφελήσει τους πολίτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη. Σε δεύτερη φάση, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, δυνατότητα που ανοίγεται μέσα από το νέο νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες. Ωστόσο, όλες οι ενέργειες θα κριθούν από το κατά πόσο θα βρεθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Να σημειωθεί, πως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα συμμετέχει και σε άλλη ενεργειακή κοινότητα σε πεδία που έχει δουλέψει το προηγούμενο διάστημα, όπως η γεωθερμία.

Την ίδια ώρα στην δημιουργία περιφερειακής ενεργειακής κοινότητας προσανατολίζεται και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου επιδιώκεται «η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για την υλοποίηση δράσεων αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας σε ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της ενεργειακής κοινότητας».

«Στην πολιτική της αυτή πρωτοβουλία η Περιφέρεια επιστρατεύει τα στρατηγικά της οφέλη, δεδομένης της θέσης της στο νοτιοανατολικό χερσαίο άκρο της Ευρώπης και στο μέσον της Μεσογείου, το εξαιρετικό παραγωγικό ενεργειακό δυναμικό της, ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα ερημοποίησης, εδαφικής και κοινωνικής συνοχής που αντιμετωπίζει και τις σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις που καλείται να απαντήσει. Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας αυτής, που απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των Πελοποννησίων, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας και θα δημιουργήσει συνθήκες ελκυστικότητας βιώσιμων επενδυτικών πρωτοβουλιών στην Πελοπόννησο», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.