Κατάφερε να κάνει κάτι που θα ονειρευόταν κάθε εξτρεμιστής: να φτάσει έξω από την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ 10, της πρωθυπουργικής κατοικίας στο Λονδίνο, ξεπερνώντας τείχη, κάγκελα και πάνοπλους φρουρούς. Και κατάφερε να φτάσει στην καρδιά της εξουσίας παρά το γεγονός ότι κούτσαινε από το ένα πόδι.

Ισως, γράφει η Repubblica, να ήταν και μια επίδειξη πνεύματος. Γιατί λίγο πριν από την απρόσκλητη αλεπού είχε επισκεφθεί την Τερέζα Μέι ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φόξ, δηλαδή ένας άνθρωπος του οποίου το επίθετο σημαίνει στα αγγλικά «αλεπού». Ίσως, πάλι, να ήταν απολύτως φυσιολογικό να συμβεί. Γιατί οι αλεπούδες στο Λονδίνο αλλά και κάθε άλλη μικρή και μεγάλη πόλη της Βρετανίας, είναι παντού.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη στατιστική, ο πληθυσμός τους φτάνει τις 150.000 μόνο στις πόλεις – αριθμός που έχει υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν. Ως προς την πυκνότητα, προηγείται το Μπέρνμουθ με 23 αλεπούδες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και ακολουθούν το Λονδίνο με 18, το Μπρίστολ με 16 και του Νιούκαστλ με 10.

Η αιτία αυτής της έντονης αστικοποίησης βρίσκεται στην αφθονία των πάρκων και των κήπων, αλλά και στους κάδους των απορριμμάτων όπου οι αλεπούδες μπορούν να βρουν εύκολα τροφή αντί να κυνηγάνε ποντίκια, πουλιά ή, να θυμηθούμε τον Αίσωπο, το τυρί του κόρακα.

Η συγκατοίκηση, πάντως, δεν είναι πάντα εύκολη. Δεν είναι απλό δηλαδή να πας σπίτι σου και να ανακαλύψεις κάτω από το κρεβάτι σου ένα αλεπουδάκι, όπως είχε συμβεί στη Ρέιτσελ Σιλβέστερ, δημοσιογράφο των Times. Αλλά μήπως είναι απλό να κόβει βόλτες μία αλεπού έξω από το υποτιθέμενα καλύτερα φυλασσόμενο μέρος του Λονδίνου;

 

(Πηγή : La Repubbblica / protagon.gr)