Καθοριστική σε επίπεδο βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας για τις τράπεζες ήταν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δημιουργώντας περαιτέρω θετικές προσδοκίες εν όψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Καθοριστική σε επίπεδο βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας για τις τράπεζες ήταν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δημιουργώντας περαιτέρω θετικές προσδοκίες εν όψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης οδήγησε σε επιστροφή καταθέσεων, αλλά και άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς για φθηνότερη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω repos. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν, πέραν των στόχων που είχαν θέσει η καθεμία, την εξάρτησή τους από τον ακριβό δανεισμό του ELA, με την Εθνική Τράπεζα να μηδενίζει την έκθεσή της.

Ο στόχος για την απεξάρτηση από τον ELA εντός του 2018 καθίσταται εφικτός και για τις υπόλοιπες τράπεζες, όπως εκτιμά και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ, η προσφυγή των τραπεζών στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) αποκλιμακώθηκε τον Νοέμβριο 2017 σε 19,9 δισ. ευρώ, από 22,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 28,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 37,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2017.

Η πλήρης απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον δανεισμό του ELA κατέστη εφικτή κατόπιν της αύξησης των καταθέσεων και της αύξησης της χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά μέσω repos που πέτυχε η τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Η πορεία της σύντομης επικείμενης εξόδου της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA είχε προδιαγραφεί από το γ’ τρίμηνο του 2017. Τον Οκτώβριο η έκθεση της τράπεζας στον ELA είχε περιοριστεί σε μόλις 1 δισ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 4,6 δισ. ευρώ από το τέλος του δ’ τριμήνου 2016, σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε δοθεί στους αναλυτές διεθνών και εγχώριων οίκων. Όσο για τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, στο 9μηνο είχε διαμορφωθεί σε 4,7 δισ. ευρώ από 12,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

 

Καλυμμένες ομολογίες

Σημειώνεται επιπλέον ότι μέσα στο γ’ τρίμηνο 2017, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολόγων από το 2009 στις διεθνείς χρηματαγορές, εκδίδοντας τριετές ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου ήταν 2,90%, ενώ το 85% της έκδοσης είχαν καλύψει διεθνείς επενδυτές.

Περαιτέρω συνεισφορά στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της ΕΤΕ θα έχουν οι αποεπενδύσεις της τράπεζας από θυγατρικές. Όπως είχε αναφέρει στους αναλυτές η τράπεζα, από την ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από την Εθνική Ασφαλιστική, τη Banca Romaneasca και τη Vojvodjanska Banka (οι συναλλαγές αυτές πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του α’ τριμήνου 2018) η ρευστότητα της ΕΤΕ θα ενισχυθεί κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στην έκδοση 5ετούς καλυμμένου ομολόγου, προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές της χρηματοδότησής της και να μειώσει τον ELA, θα προχωρήσει η Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ και θα στοχεύσει σε επιτόκιο χαμηλότερο του 3%. Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί δύο ανάλογες εκδόσεις από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε επιτόκιο κάτω του 3%, ωστόσο ήταν για διάρκεια χρηματοδότησης 3 ετών και όχι 5ετίας, όπως της Alpha Bank. Το γεγονός αυτό προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην επίτευξη απόδοσης κάτω του 3%, όπως διαφαίνεται ότι θα επιτύχει η Τράπεζα με βάση το ενδιαφέρον που διαγιγνώσκουν οι διεθνείς τράπεζες που θα τρέξουν την έκδοση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το syndication των τραπεζών απαρτίζουν οι JP Morgan, Citi, Barclays, Commerzbank και Natwest. Εν όψει της έκδοσης του ομολόγου, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθεί road show σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Μιλάνο.

Η έκδοση του 5ετούς covered bond από την Alpha Bank θα χρησιμοποιηθεί για την αντίστοιχη μείωση του δανεισμού από τον ELA, για τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της τράπεζας, για το «χτίσιμο» του ισολογισμού της στα πρότυπα των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και για τη δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)