«Ανταγωνισμό» ΗΠΑ-Ρωσίας στην Παραγωγή Αργού Προβλέπει για το Εφέτος ο ΙΕΑ

«Ανταγωνισμό» ΗΠΑ-Ρωσίας στην Παραγωγή Αργού Προβλέπει για το Εφέτος ο ΙΕΑ
energia.gr
Παρ, 19 Ιανουαρίου 2018 - 17:47
Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση φέτος και το 2018 ο ΙΕΑ, καθώς θεωρεί ότι θα ανέλθει στα 97,8 και στα 99,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντιστοίχως. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μηνός Ιανουαρίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα

Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση φέτος και το 2018 ο ΙΕΑ, καθώς θεωρεί ότι θα ανέλθει στα 97,8 και στα 99,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντιστοίχως. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μηνός Ιανουαρίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα, αν και επισημαίνεται, ταυτόχρονα, ότι η καθοδική αναθεώρηση των δεδομένων για την ζήτηση το 2016 – κατά 40 χιλ. βαρέλια ημερησίως – ώθησε προς τα πάνω την αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης για το 2017 και συγκεκριμένα στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημειώνει ότι διατηρεί σταθερή την εκτίμησή του για τη ζήτηση το 2018, στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η έκθεση αποδίδει την επιβράδυνση της μεγέθυνσης της ζήτησης εφέτος, σε σύγκριση με πέρυσι, στην επίδραση των αυξημένων τιμών, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η αλλαγή των προτύπων της χρήσης του πετρελαίου στην Κίνα, την πρόσφατη αδύναμη ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς και τη μετατόπιση προς το φυσικό αέριο, που παρατηρείται σε αρκετές χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

Σχετικά με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου το Δεκέμβριο, αυτή μειώθηκε κατά 405 χιλ. βαρέλια την ημέρα, στα 97,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής σε Βόρειο Θάλασσα και Βενεζουέλα. Η παραγωγή παρέμεινε σταθερή σε σχέση με ένα χρόνο πριν καθώς η αύξηση σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ, που υπολογίζονται σε περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντισταθμίστηκαν από απώλειες στην παραγωγή χωρών – μελών του καρτέλ του «μαύρου χρυσού».

Ειδικότερα, η μεγάλη μείωση στην παραγωγή της Βενεζουέλας οδήγησε την παραγωγή αργού των χωρών του ΟΟΣΑ στα 32,23 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Δεκέμβριο, γεγονός που αύξησε τη συμμόρφωση με την απόφαση της 30 Νοεμβρίου 2016 στο 129%. Οι μειώσεις στην παραγωγής της λατινοαμερικανικής χώρας επιταχύνονται συνεχώς, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι αυτή σημείωσε τη μεγαλύτερη μη προγραμματισμένη κάμψη παραγωγής πετρελαίου το 2017.

Από την άλλη, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η προβλεπόμενη ραγδαία αύξηση στην παραγωγή των ΗΠΑ και η άνοδος στην Βραζιλία και τον Καναδά αναμένεται να ωθήσουν ανοδικά την παραγωγή στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018, σε αντίθεση με πέρυσι, οπότε και η παραγωγή είχε σημειώσει κάμψη κατά 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση στις ΗΠΑ αναμένεται να ωθήσει την αύξηση στην παραγωγή αργού των ΗΠΑ σε επίπεδα άνω των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και ανταγωνιζόμενη την παραγωγή της Ρωσίας.

Τα εμπορικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν το Νοέμβριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, κατά 17,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την κάμψη στην παραγωγή μέσω αποσταγμάτων να είναι μεγάλη. Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον Δεκέμβριο προϊδεάζουν για ακόμη μεγαλύτερη πτώση κατά 42,7 εκατ. βαρέλια.

Όπως τονίζεται, επίσης, στην έκθεση του Οργανισμού, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε μεγάλη απόσυρση αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ η οποία συνέπεσε και με μία σημαντική μείωση στα αποθέματα της Κίνας. Συνδυαστικά οι δύο αυτοί παράγοντες υπολογίζεται ότι οδήγησαν σε μείωση αποθεμάτων αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αναφορικά με τις τιμές αργού, ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ τριετίας στις αρχές Ιανουαρίου, αντανακλώντας τη μείωση των αποθεμάτων, τα θέματα που έχουν ανακύψει στην παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας και της Λιβύης, καθώς και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στα προϊόντα πετρελαίου ήταν μικρότερη σε σχέση με τις αυξήσεις στην τιμή του αργού.

Εξάλλου, η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έφτασε στα επίπεδα-ρεκόρ των 81,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, σε αντίθεση προς τη συνηθισμένη εποχική τάση. Στις ΗΠΑ, η παραγωγή επέστρεψε στα προ του τυφώνα του Δεκεμβρίου επίπεδα, ενώ η βιομηχανία διύλισης στην Κίνα το συγκεκριμένο τρίμηνο εμφάνισε τη μεγαλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Τα περιθώρια διύλισης, σημειώνει ο Οργανισμός στην έκθεσή του, πιέστηκαν ακόμη πιο πολύ λόγω των αυξήσεων στα αποθέματα και την μεγάλη άνοδο των τιμών του αργού.