English | Ελληνικά
Σάββατο, 21 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

Σ. Αραβία: Παροχές... Μετά τους Φόρους

Με πακέτο παροχών ύψους 13 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους και επιδόματα για διάφορες κοινωνικές ομάδες, προσπαθεί η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας να απαντήσει στη δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι νέοι φόροι και οι επακόλουθες ανατιμήσεις στη βενζίνη και άλλα προϊόντα. Παράλληλα επιχειρεί να δώσει ώθηση στη διαδικασία για την αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, η οποία γέννησε υψηλές προσδοκίες όταν προαναγγέλθηκε, αλλά προχώρησε με πολύ πιο αργά βήματα από ό,τι υπολογιζόταν. Και οι δύο εξελίξεις είναι απόρροια των προσπαθειών του 32χρονου πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο του βασιλείου του, περιορίζοντας την εξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου. Γνωρίζει ότι η μετάβαση αυτή είναι αναγκαία, αλλά δεν θα είναι εύκολη.

Με μία σειρά διαταγμάτων, τα οποία φέρουν όπως προβλέπει το πρωτόκολλο την υπογραφή του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ και όχι του πρίγκιπα (που όμως θεωρείται εμπνευστής τους), όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν μηνιαίο επιμίσθιο ύψους 1.000 ριάλ Σαουδικής Αραβίας (267 δολαρίων) για έναν χρόνο, ενώ όσοι στρατιωτικοί μάχονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου (κυρίως στον πόλεμο κατά της Υεμένης) θα λάβουν επιπλέον εφάπαξ μπόνους 5.000 ριάλ (1.333 δολάρια). Ειδικό επίδομα 500 ριάλ (133 δολαρίων) μηνιαίως θα λάβουν για έναν χρόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι δικαιούχοι κοινωνικής πρόνοιας. Θα πρέπει δε να επισημάνουμε ότι ο βασιλιάς έδωσε εντολή οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων να καταβάλλονται πριν από την έκδοση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα.

Ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται στα 50 δισ. ριάλ, με τον υπουργό Πολιτισμού και Πληροφοριών, Αγουάντ Μπιν Σάλεχ Αγουάντ, να δηλώνει στην κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα «Al Sharq Al Awsat» ότι «τα διατάγματα για τις παροχές αντανακλούν την έγνοια της ηγεσίας για την άνεση και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης από την πλευρά του τόνισε ότι τα μέτρα έχουν ως στόχο να «ελαφρύνουν το βάρος των ανατιμήσεων» για τους πολίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόταν βεβαίως στην επιβολή -για πρώτη φορά στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας- ΦΠΑ ύψους 5% σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, από 1ης Ιανουαρίου, όπως επίσης στις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και τη μείωση των επιδοτήσεων βενζίνης, η οποία οδήγησε στην πράξη σε υπεριδιπλασισμό του κόστους της.

Η σαουδαραβική κεντρική τράπεζα προβλέπει έτσι εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,7% το 2018, όταν το 2017 ο δείκτης τιμών καταναλωτή έμεινε σε αρνητικό έδαφος (-0,1%).

Σε ένα βασίλειο που λειτουργούσε πάντα στη βάση μηδενικής φορολογίας, οι φόροι αυτοί ήρθαν για πολλούς ως σοκ. Έγιναν ωστόσο δεκτοί με ικανοποίηση από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που καλούσαν εδώ και χρόνια τις χώρες του Αραβικού Κόλπου να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων, περιορίζοντας την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Έως και πέρυσι, περισσότερο από το 90% των εσόδων του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας καλυπτόταν από τις εξαγωγές του μαύρου χρυσού.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/04 $74,06/βαρέλι
  WTI 20/04 $68,53/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/04 €13,05

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/04  €1,563/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €463,37/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €552,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/04 €49,597/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE