English | Ελληνικά
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
Άρθρο
Αρθρα - Αναλύσεις

Το Τίμημα θα Κρίνει την Επιτυχία για την Πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων

Αισιοδοξία επικρατεί στο επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και στη ΔΕΗ για το αποτέλεσμα του market test. Άλλωστε, όπως αναφέρουν με νόημα παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, δεν κοστίζει τίποτα στις εταιρείες – ελληνικές και ξένες - να επιδείξουν ενδιαφέρον σε αυτή την πρώτη φάση της διαδικασίας για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης.

Έτσι, όπως αποφαίνονται στελέχη της ΔΕΗ, το market test θα έχει επιτυχία, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιλυθεί ορισμένα εκκρεμή θέματα, στα οποία είχε εστιάσει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγες ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αυτά αφορούν σε ανοιχτά, εδώ και καιρό, ζητήματα, τα οποία πρέπει να διακανονιστούν εντός του επόμενου εξαμήνου, όπως είναι ο εκκρεμής διαγωνισμός του ορυχείου της Βεύης ή η έκδοση περιβαλλοντικών αδειών για λιγνιτικές μονάδες. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός προκειμένου να ξεκαθαρίσει πόσες λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες στη χώρα, ώστε να γνωρίζει και ο υποψήφιος επενδυτής αν θα είναι βιώσιμες μελλοντικά. Ακόμη, πρέπει να διασαφηνιστεί τι θα γίνει με τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).

Αμέσως μετά το market test, μένει να ξεκαθαρίσει, για το αν οι προς πώληση μονάδες θα δοθούν σε ένα ή δύο πακέτα, ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού την 1η Ιουνίου.

Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα που μένει να καθορίσει και την πραγματική επιτυχία στη διαδικασία πώλησης του λιγνιτικού πακέτου της ΔΕΗ (περιλαμβάνει τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, τη «Μελίτη Ι», την άδεια για τη «Μελίτη ΙΙ» μαζί με τα ορυχεία τους) είναι το τελικό τίμημα που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι, το οποίο όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς δεν αναμένεται να είναι υψηλό. Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης _ σχολιάζοντας τα βασικά οικονομικά και λειτουργικά μεγέθη της ΔΕΗ του πρώτου εννιαμήνου του 2017 _, αναφορικά με την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, « παρά τον αναγκαστικό της χαρακτήρα επιδιώκουμε να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία». Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, « είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία η πώληση των μονάδων να γίνει με συμφέροντες όρους προκειμένου να εξασφαλισθεί μια δίκαιη τιμή, έτσι ώστε αφενός να βελτιώσουμε τα χρηματοοικονομικά μας και αφετέρου να προβούμε σε άλλες επενδύσεις στα πλαίσια του συνολικού αναπροσανατολισμού του παραγωγικού μας μοντέλου όπως είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ».

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αποστείλει τον Δεκέμβριο τον σχετικό φάκελο για το market test σε όλες τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, καθώς και σε επτά κινεζικές εταιρείες (στη CMEC, τη SPIC, τη Shenhua, την China Energy, τη Shanghai Energy Corp. κ.ά.), σε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους κλπ.

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 25/04 $73,71/βαρέλι
  WTI 25/04 $67,67/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  25/04 €13,09

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,24/04  €1,567/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,25/03 €473,40/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,25/03 €563,02/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,25/04 €53,756/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE