Η Ευρώπη μπορεί να «απανθρακοποιήσει» τη βιομηχανία της χάρη στο συνδυασμό φυσικού αερίου, υδρογόνου και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Statoil, Sonja Chirico Indrebø, σε συνέντευξή της στη EURACTIV Σλοβακίας.

Η Ευρώπη μπορεί να «απανθρακοποιήσει» τη βιομηχανία της χάρη στο συνδυασμό φυσικού αερίου, υδρογόνου και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Statoil, Sonja Chirico Indrebø, σε συνέντευξή της στη EURACTIV Σλοβακίας.

Η Sonja Chirico Indrebø είναι αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Καινοτομίας στη Statoil. Μεταξύ 2011 και 2015, υπηρέτησε ως Chief Information Officer και αντιπρόεδρος στον τομέα ΙΤ της ίδιας εταιρείας.

 

Στην τελευταία λίστα των κοινοτικών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) συμπεριλήφθηκε ένα από τα έργα της Statoil που αφορά στην μεταφορά CO2 από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία και την αποθήκευσή του στη Νορβηγία. Τα σχέδια αυτά έχουν μεγάλες πιθανότητες να λάβουν κοινοτική χρηματοδότηση. Γιατί πρέπει οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να χρηματοδοτήσουν ένα νορβηγικό σχέδιο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS);

Αποθηκεύουμε CO2 στη Νορβηγία εδώ και 25 χρόνια με ασφαλή τρόπο και πιστεύουμε ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες τοποθεσίες αποθήκευσης CO2.

 

Γιατί;

Στην προσπάθεια να «απανθρακοποιήσουμε» την ηλεκτρική ενέργεια, μπορούμε να προχωρήσουμε προς τις ΑΠΕ, τις μπαταρίες και την ανταπόκριση στη ζήτηση. Έχουμε ήδη την υποδομή για τη διανομή φυσικού αερίου στα σπίτια, την οποία μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε.

Εάν αφαιρέσετε το CO2 από το φυσικό αέριο, παίρνετε υδρογόνο που μπορεί να εγχυθεί στους αγωγούς, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε πολλές αλλαγές στην υποδομή. Είναι ένας τρόπος μείωσης του κόστους για τους φορολογούμενους, ενώ δεν χρειάζεται να επενδύσουμε σε ολοκαίνουργια ηλεκτρικά δίκτυα για τα πάντα.

 

Για ποιο λόγο θα εξυπηρετούσε το υδρογόνο;

Ένα έργο στο Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου, διερευνά το κατά πόσο τα σπίτια των ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν από φυσικό αέριο σε υδρογόνο. Το φυσικό αέριο έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Teesside.

Στην πραγματικότητα το φυσικό αέριο είναι το μεθάνιο. Εάν προσθέσετε νερό σε υψηλή θερμοκρασία, χάνετε περίπου το 20% της ενέργειας μετά την αφαίρεση του CO2. Στο PCI μας, το CO2 αποστέλλεται στη Νορβηγία. Αυτό που πρέπει να αλλάξει στα σπίτια των ανθρώπων είναι ο καυστήρας και ο φούρνος.

 

Επομένως, αυτή είναι μια εναλλακτική λύση στην καύση φυσικού αερίου;

Ναι, και δεν περιέχει CO2. Το μόνο πράγμα που παράγεται από το κάψιμο του υδρογόνου είναι το νερό.

Ωστόσο, τώρα μιλάμε για τον τομέα της θέρμανσης και όχι για τη βιομηχανία.

Τα νοικοκυριά αποτελούν τομέα χαμηλής θέρμανσης. Παρόλα αυτά, η υψηλή θερμότητα βρίσκεται στη βιομηχανία. Οι περισσότερες βιομηχανικές διεργασίες μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν καυστήρες και να μετατρέψουν το καύσιμο από το φυσικό αέριο στο υδρογόνο.

 

Αυτή η διαδικασία θα υποστηρίξει προφανώς τη ζήτηση για φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί την κύρια επιχειρηματική σας δραστηριότητα στην Ευρώπη…

Για εμάς, θα σήμαινε ότι το φυσικό αέριο θα εξακολουθούσε να έχει μια θέση στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Σημαίνει, επίσης, ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται να αφαιρέσει όλες τις υποδομές στις οποίες έχει επενδύσει για δεκαετίες και να αρχίσει να κατασκευάζει πολλές γραμμές υψηλής τάσης, για να διανείμει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Μέσω της λίστας PCI, στοχεύετε επίσης στην απλοποίηση της ρυθμιστικής διαδικασίας. Χρειάζεστε πραγματικά την κοινοτική χρηματοδότηση;

Αυτό κάνουμε. Πρόκειται για τη δημιουργία κοινής υποδομής για το διοξείδιο του άνθρακα που θα πρέπει να διαμοιραστεί. Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό από ένα άτομο, μία εταιρεία ή μία χώρα. Συνεπώς, έχει να κάνει με μια κοινή άποψη για το πώς θα μοιάζει το μέλλον.

 

Δεν ενδιαφέρεστε για την καθαρή ενέργεια από άνθρακα;

Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα όσον αφορά στον άνθρακα.

 

Ο πρόεδρος της Eurelectric, Francesco Starace, είπε ότι το CCS «δεν λειτουργεί» και είναι «απλά πάρα πολύ ακριβό». Τι θα απαντούσατε ως προς αυτό;

Όταν ήρθα στην επιχείρηση, σκέφτηκα ότι το CCS σχεδίαζε το CO2 από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Εντούτοις, έμαθα ότι το CCS μπορεί να διαμορφωθεί σε διαφορετικά στάδια. Το CCS μας δεν είναι αυτό, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Starace.

Δεν πρόκειται για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας και τη χρηματοδότηση πολλών στοιχείων. Η τεχνολογία είναι εκεί, προσπαθούμε να καταστήσουμε το όλο σύστημα εφικτό. Εκεί χρειαζόμαστε την υποστήριξη της ΕΕ.

 

Πότε μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο CCS σε μεγάλη κλίμακα;

Στη Νορβηγία, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί ένα έργο εξαγωγής CO2 από τρεις βιομηχανικές διεργασίες: παραγωγή λιπασμάτων, παραγωγή τσιμέντου και καύση αποβλήτων. Το CO2 θα συλλεχθεί και θα μεταφερθεί στη δυτική ακτή της Νορβηγίας.

Η Statoil θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη σχετικά με την κατασκευή της μονάδας CCS και την έγχυση του CO2 σε μία από τις δεξαμενές της Βόρειας Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε τη Shell και την Total ως εταίρους. Το έργο αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2023. Μέχρι τότε θα έχουμε ένα λιμάνι, όπου τα πλοία μπορούν να αποθέτουν CO2. Οι βιομηχανίες στο Teesside και το Eemshaven θα είναι, επίσης, σε θέση να καταθέσουν το CO2 τους στο νορβηγικό βυθό.

 

Δεν είναι επικίνδυνο να αποθηκεύετε το CO2 στο βυθό της θάλασσας ή στο υπέδαφος;

Το πετρέλαιο και το αέριο που εξάγουμε από τη Βόρεια Θάλασσα υπήρχαν εκεί πριν εκατομμύρια χρόνια. Πλέον βρήκαμε τη διέξοδο. Τώρα χρησιμοποιούμε τις ικανότητές μας για την αποθήκευση CO2 κάτω από τον βυθό, για να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνωστές δεξαμενές για την εναπόθεση CO2. Για εμάς είναι εφικτό, και έχουμε την υποστήριξη της Νορβηγίας. Φυσικά, θα πρέπει να το κάνουμε με ασφαλή τρόπο.

 

Στην ευρωπαϊκή αγορά, η Statoil βρίσκεται σε σκληρό ανταγωνισμό με τη Gazprom, η οποία αυξάνει συνεχώς το μερίδιό της στην αγορά φυσικού αερίου. Πιστεύετε ότι το CCS θα σας βοηθήσει να ανταγωνιστείτε τους Ρώσους;

Το όραμα της εταιρείας μας είναι να αποτελεί μέρος μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Δεν εξετάζουμε τους ανταγωνιστές μας. Έχουμε συνεργάτες μαζί μας – τη Shell και την Total.

 

Συνεργάζεστε για έργα CCS και υδρογόνου με τους Ρώσους;

Όχι, συνεργαζόμαστε κυρίως με ευρωπαϊκές εταιρείες.

 

Το νορβηγικό ταμείο κρατικών επενδύσεων έχει προτείνει την εκποίηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η νορβηγική κυβέρνηση είναι κύριος μέτοχος της Statoil. Η πρόταση αυτή δεν υπονομεύει το μέλλον σας;

Η Νορβηγία ως χώρα κατέχει το 67% της Statoil. Έχει ήδη επενδύσει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αναπτύσσουμε. Το ταμείο θέλει να μειώσει τον κίνδυνο, διαφοροποιώντας τους άλλους τομείς. Θα πρέπει να ρωτήσετε το ταμείο, γιατί το κάνουν αυτό.

 

Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι αρνητικό σημάδι για την επιχείρησή σας;

Η επιχείρησή μας θα πρέπει να αποδείξει ότι αποτελεί κομμάτι του μέλλοντος. Θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή του ενεργειακού μετασχηματισμού. Μέχρι το 2030, υπάρχει η δυνατότητα για το 15 έως 20% των επενδύσεων μας να εστιάσουν στις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών CCS και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

(Πηγή: euractiv.gr)