Από τη στιγμή κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε την οδηγία για την έναρξη νέου διαστημικού προγράμματος, φαίνεται να οργανώνεται μια αντίστοιχη κίνησις στην Κίνα πρώτα και στην Ρωσία εν συνεχεία. Πρώτη η Κίνα έσπευσε να δηλώσει πρόθυμη να ενισχύσει την διεθνή συνεργασία για την ειρηνική χρήση του διαστήματος.

Από τη στιγμή κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε την οδηγία για την έναρξη νέου διαστημικού προγράμματος, φαίνεται να οργανώνεται μια αντίστοιχη κίνησις στην Κίνα πρώτα και στην Ρωσία εν συνεχεία. Πρώτη η Κίνα έσπευσε να δηλώσει πρόθυμη να ενισχύσει την διεθνή συνεργασία για την ειρηνική χρήση του διαστήματος. «Η Κίνα χαίρεται να βλέπει χώρες να σημειώνουν πρόοδο στην εξερεύνηση και την χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Λού Κάνγκ.

Στην Ουάσιγκτων, όμως, η προσέγγισις αυτή δεν θεωρείται και τόσο αθώα. Αμερικανοί αναλυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στην επιμονή των Κινέζων να ομιλούν για ειρηνική χρήση του διαστήματος, την οποία ερμηνεύουν ως ένδειξη του γεγονότος ότι το Πεκίνο δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε στρατιωτικές διαστημικές εφαρμογές. Απεναντίας, επισημαίνουν, σε μια συμβατική αντιπαράθεση η Κίνα έχει σημαντικές δυνατότητες στο πεδίο του Κυβερνοχώρου, όπου θα μπορούσε να υπερισχύσει των ΗΠΑ αποδιοργανώνοντας τα επίγεια ψηφιακά συστήματά τους. Απεναντίας δε είναι ακόμα εις θέσιν να αναπτύξει διαστημική δυνατότητα ανάλογη με των Αμερικανών.

Επειδή, όμως, τίποτα δεν είναι απόλυτο, και στην Αμερική έχουν αρχίσει να διατυπώνονται προβληματισμοί. Ο κυριότερος έχει να κάνει με την χρηματοδότηση του διαστημικού προγράμματος και τον φόβο ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στην NASA θα περικόπτουν από τον αμυντικό προϋπολογισμό. Και επειδή ένα στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα θα αργήσει να φέρει απτά αποτελέσματα, το αμερικανικό Υπουργείο αμύνης θεωρεί ότι δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε ένα δολάριο από τις πιστώσεις του.