Αβέβαιο θεωρούν παράγοντες της αγοράς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 καθώς το market test το οποία θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποτελέσει απλώς μια ένδειξη η οποία δεν θα επιτρέψει να προδιαγράψουμε ούτε το τίμημα ούτε την τελική έκβαση

Αβέβαιο θεωρούν παράγοντες της αγοράς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 καθώς το market test το οποία θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποτελέσει απλώς μια ένδειξη η οποία δεν θα επιτρέψει να προδιαγράψουμε ούτε το τίμημα ούτε την τελική έκβαση.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της επιχείρησης μιλώντας στο insider.gr, «θεωρητικά θα υπάρξει ενδιαφέρον κατά το market test. Αυτό μπορεί να προέλθει και από Ευρώπη και από Ασία. Από την εγχώρια αγορά μόνο η βαριά βιομηχανία και μάλιστα από τον ίδιο κλάδο, δηλαδή της ενέργειας, μπορεί να αντέξει επένδυση με απόσβεση σε βάθος 25ετίας. Το θέμα είναι τι θα γίνει στην τελευταία φάση του διαγωνισμού (στο τέλος του 2018) όπου θα φανεί ποιοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα. Και μετά πρέπει βέβαια να φανεί αν θα υπάρξει ενδιαφέρον για κάτι το οποίο έχει χαμηλή σταθερή απόδοση της τάξης του 3%, το οποίο βέβαια είναι προτιμότερο από άλλες επιλογές όπως π.χ το αρνητικό πρόσημο των γερμανικών ομολόγων. Ένα ζητούμενο βέβαια είναι και να εκλείψει το θέμα του Grexit».

Όπως έχει προαναγγείλει ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε 40 εγχώριους και ξένους επενδυτές ενώ οι πρώτοι βασικοί σταθμοί για τη διαδικασία τοποθετούνται χρονικά στο τέλος Ιανουαρίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το market test και θα υπάρχει μια εικόνα για τις διαθέσεις των επενδυτών και τον Ιούνιο του 2018 οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα εμπόδια τα οποία φράσσουν το δρόμο προς την πώληση. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο τη διαδικασία ενώ μετέωρο παραμένει το θέμα της τύχης των εργαζομένων, με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ήδη να θέτει το ενδεχόμενο μείωσης προσωπικού. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή μιλώντας στο insider.gr, «στους όρους του διαγωνισμού θα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας ενώ θα εξακολουθήσουν και μετά την πώληση να πληρώνονται τα ανταποδοτικά τέλη στους δήμους έναντι της επιβάρυνσης που δέχονται από τις δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη.

Πολλά ανοιχτά μέτωπα

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο σχεδόν την ίδια περίοδο με το διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για την πώληση του 17%, δημιουργώντας επιπλέον μέτωπα τα οποία η επιχείρηση πρέπει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα. Ένα ακόμη θέμα το οποίο «πονάει» τη ΔΕΗ είναι και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ οι οποίες προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί. Η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί ότι το μέτρο δεν αποδίδει και ότι είναι επιζήμιο για την επιχείρηση. Η ΔΕΗ έχει σήμερα μερίδιο πάνω από 84%, όταν η χώρα έχει δεσμευθεί να έχει 75,24% στο τέλος του 2017 και βέβαια να φτάσει κάτω από 50% το 2020.

(από www.insider.gr)