Οι επιτροπές Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Περιβάλλοντος (ENVI) έθεσαν χθες, 7 Δεκεμβρίου, σε ψηφοφορία τους κανόνες που διέπουν τους μηχανισμούς λειτουργίας του σχεδίου Ενεργειακής Ένωσης. Η εισηγητική έκθεση εγκρίθηκε με 61 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 9 αποχές.

Οι επιτροπές Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Περιβάλλοντος (ENVI) έθεσαν χθες, 7 Δεκεμβρίου, σε ψηφοφορία τους κανόνες που διέπουν τους μηχανισμούς λειτουργίας του σχεδίου Ενεργειακής Ένωσης.

Η εισηγητική έκθεση εγκρίθηκε με 61 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 9 αποχές. Η έκθεση αυτή θέτει το πλαίσιο λειτουργίας των κρατών μελών και αποτελεί μέρος της δέσμης νομοθετικών μέτρων "Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους", σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του NewEurope, o Claude Turmes, ευρωβουλευτής των Πρασίνων από το Λουξεμβούργο και συνεισηγητής της επιτροπής ITRE, δήλωσε ότι «Ο Κανονισμός για τη Διακυβέρνηση ( Governance Regulation) αποτελεί την ενσωμάτωση της συμφωνίας του Παρισιού στο δίκαιο της ΕΕ», προσθέτοντας ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να θέσουν στόχους για την ενέργεια και το κλίμα, κυρίως ως το 2030. «Μια διαφανής, περιεκτική, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είναι το κλειδί για την επίτευξη του οράματος για το 2050 για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών», πρόσθεσε.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων και συνεισηγήτρια της επιτροπής ENVI, Michèle Rivasi, επεσήμανε ότι ο κανονισμός αυτός θα λειτουργήσει ως εγγύηση σε επίπεδο ΕΕ για τη διασφάλιση της εναρμόνισης με τη συμφωνία του Παρισιού. «Η έκθεση ζητά να εγκριθεί ένας κατάλληλος προϋπολογισμός άνθρακα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι να ληφθεί υπόψη η μέγιστη ποσότητα αερίων θερμοκηπίου που η ΕΕ μπορεί να εκπέμπει, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου η θέρμανση του πλανήτη θα περιορίζεται το πολύ σε 1,5 °C ή 2 °C μέχρι το τέλος του αιώνα», δήλωσε η Rivasi, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά οι στόχοι του κλίματος για το 2030 -σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση- θα χρειαστεί να ευθυγραμμιστούν με τον προϋπολογισμό της Ένωσης για τον άνθρακα και με μια μακροπρόθεσμη κλιματική και ενεργειακή στρατηγική. «Τα εθνικά σχέδια για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών και οικονομίας υψηλής απόδοσης, στηριζόμενης στην ανανεώσιμη ενέργεια, το αργότερο μέχρι το 2050», πρόσθεσε.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα τον αριθμό των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας και να σκιαγραφήσουν τις υφιστάμενες και προγραμματισμένες πολιτικές και τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων κοινωνικής πολιτικής και άλλων σχετικών εθνικών προγραμμάτων. Σε περιπτώσεις σημαντικού αριθμού νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής ένδειας, τα μέλη των επιτροπών ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο σχέδιο ένας ενδεικτικός εθνικός στόχος για τη μείωση της ενεργειακής ένδειας.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα κράτη μέλη να υποβάλουν το πρώτο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2019, ένα δεύτερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 και τα επόμενα σχέδια με πιο φιλόδοξους στόχους, που θα καλύπτουν δεκαετή περίοδο δράσης κάθε πέντε χρόνια μετά το 2024.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που περιέχονται στα σχέδια αυτά, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα κράτη μέλη να συνεργαστούν μεταξύ τους σε περιφερειακό ή μακρο-περιφερειακό επίπεδο. Από την άποψη αυτή, τουλάχιστον δύο κράτη μέλη θα μπορούν να συμμετάσχουν σε μία μακρο-περιφερειακή συνεργασία για έργα ανανεώσιμης ενέργειας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Ενεργειακή Ένωση, με σημαντικό, διακρατικό αντίκτυπο. Η Επιτροπή θα καταρτίσει κατάλογο των έργων ΑΠΕ που θεωρεί ότι εμπίπτουν στο ενδιαφέρον της μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Τα έργα αυτά θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ υπό μορφή επιχορηγήσεων, δανείων, χρηματοπιστωτικών μέσων και κεφαλαίων εγγύησης.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να προετοιμάσουν έως την 1η Ιανουαρίου 2019 και εν συνεχεία ανά πενταετία τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους για το κλίμα και την ενέργεια με 30ετή προοπτική, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

Η Κομισιόν θα αξιολογεί τα ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και θα μπορεί να διατυπώνει συστάσεις ή να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα, όταν κρίνει ότι έχει σημειωθεί ανεπαρκής πρόοδος ή ότι έχουν αναληφθεί ανεπαρκείς ενέργειες.

Η απόφαση των δύο επιτροπών θα ψηφιστεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο, προκειμένου να δοθεί στους ευρωβουλευτές η εντολή να αρχίσουν διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ.