Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός του Οργανισμού συμφώνησαν χθες να παρατείνουν τη συμφωνία για περικοπές στην πετρελαϊκή τους παραγωγή κατά εννέα επιπλέον μήνες, έως τα τέλη του 2018.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ( OPEC) και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός του Οργανισμού συμφώνησαν χθες να παρατείνουν τη συμφωνία για περικοπές στην πετρελαϊκή τους παραγωγή κατά εννέα επιπλέον μήνες, έως τα τέλη του 2018.

Η απόφαση λήφθηκε δεδομένου ότι οι προηγούμενες περικοπές συνέβαλαν στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τα επίπεδα των $ 27/ βαρέλι τον Ιανουάριο του 2016 σε σχεδόν $ 63 τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τη 173η Τακτική Συνάντηση του OPEC και την τρίτη Υπουργική Συνάντηση των χωρών εντός και εκτός OPEC στη Βιέννη, ο Οργανισμός και οι χώρες παραγωγής πετρελαίου -με επικεφαλής τη Ρωσία- αποφάσισαν να επεκτείνουν την εφαρμογή του ανώτατου ορίου πετρελαϊκής παραγωγής της τάξης των 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως ( bdp) ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018. Η αρχική συμφωνία επρόκειτο να λήξει το Μάρτιο του 2018.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες που συνδέονται κυρίως με την προσφορά και, σε κάποιο βαθμό, με την αύξηση της ζήτησης, προβλέπεται ότι τον Ιούνιο του 2018 θα εξεταστούν οι δυνατότητες περαιτέρω ενεργειών προσαρμογής με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στην αγορά και την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί σχετικά με την επανεξισορρόπηση της αγοράς αργού», σημειώνει η Διακήρυξη Συνεργασίας του OPEC.

Στις χώρες εκτός του OPEC που υπογράφουν τη Διακήρυξη περιλαμβάνονται επιπλέον της Ρωσίας, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Μπρουνέι, το Καζακστάν, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Ομάν, η Δημοκρατία του Σουδάν και η Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν.

Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, ο Khalid Al Falih, υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε ότι η απόφαση κινείται σε θετική κατεύθυνση και ενισχύει την έως τώρα προσπάθεια για επανεξισορρόπηση της αγοράς μέσω περικοπών της παραγωγής.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σταθεί στο ρόλο των παραγωγών χωρών που δε συμμετέχουν στη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι « αναφορικά με την προσφορά, οι μη συμμετέχουσες χώρες και περιφέρειες παραμένουν ένα ερωτηματικό και αναγνωρίζουμε τις πιθανές διακυμάνσεις που θα παρατηρηθούν, ιδιαίτερα εξαιτίας της σχιστολιθικής παραγωγής των ΗΠΑ».

Παράλληλα, ο Al Falih σημείωσε ότι η Νιγηρία και η Λιβύη, οι οποίες εξαιρούνται από τη συμφωνία, δήλωσαν ότι τα επίπεδα της παραγωγής τους το 2018 δε θα υπερβούν αυτά του 017, επομένως δεν αναμένονται εκπλήξεις από τις δύο αυτές χώρες.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, επίσης ανέφερε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η συμφωνία της Βιέννης, η Διακήρυξη Συνεργασίας, εφαρμόζεται με επιτυχία και εξακολουθεί να έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου.

«Σήμερα, καθώς πλησιάζουμε στο μέσο της περιόδου εφαρμογής της συμφωνίας της Βιέννης, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναλύσουμε τους ενδιάμεσους στόχους και τα αποτελέσματα και να επιλέξουμε τη στρατηγική που θέλουμε να ακολουθήσουμε το 2018», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Novak υπογράμμισε ότι η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση των αποθεμάτων τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε διάφορες βασικές περιφέρειες, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της μεταβλητότητας της αγοράς και στην επιστροφή των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα.