Η Αποθήκευση Ηλεκτρισμού στο Επίκεντρο της Επανάστασης της Καθαρής Ενέργειας

Η Αποθήκευση Ηλεκτρισμού στο Επίκεντρο της Επανάστασης της Καθαρής Ενέργειας
του Γιώργου Κωστούλα
Δευ, 27 Νοεμβρίου 2017 - 07:39
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της διεθνούς αγοράς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απαισιοδοξίας. Μπροστά στα μάτια μας συντελείται μία επανάσταση που φαίνεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα καταστήσει εφικτό αυτό που σήμερα ακόμα φαντάζει μία ουτοπία: την 100% καθαρή, ανανεώσιμη και προσιτή για όλους ενέργεια
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της διεθνούς αγοράς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απαισιοδοξίας. Μπροστά στα μάτια μας συντελείται μία επανάσταση που φαίνεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα καταστήσει εφικτό αυτό που σήμερα ακόμα φαντάζει μία ουτοπία: την 100% καθαρή, ανανεώσιμη και προσιτή για όλους ενέργεια.

Το ζήτημα της αποθήκευσης τίθεται αναπόφευκτα με κάθε ευκαιρία όχι μόνο πλέον στις θεωρητικές αναζητήσεις και τον πλούσιο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, αλλά και σταδιακά στα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η αγορά και η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών. 

Δίχως διάθεση εξωραϊσμού των πραγματικών προβλημάτων και εμποδίων που υπάρχουν σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Αυτή η άποψη, άλλωστε, κυριάρχησε και στις εργασίες του συνεδρίου του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017», την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή 23 & 24 Νοεμβρίου, όπως και στο Εnergy Tech Forum που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά φέτος το energia.gr το Σάββατο 25 του μηνός.

Η έκθεση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF) «Energy storage forecast 2016–2030», που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έρχεται να προσφέρει μία εικόνα που ούτε καν την φανταζόμαστε τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς, οι προβλέψεις μπορούν να μην επιβεβαιωθούν πλήρως ή με χρονική ακρίβεια. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι η όλη αντίληψη για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποτελεί πλέον ένα σενάριο «επιστημονικής φαντασίας», αλλά μία ρεαλιστική, αποτελεσματική από πλευράς κόστους, δυνατότητα για την ανθρωπότητα.



Οι αναλυτές του BNEF εκτιμούν ότι η αγορά αποθήκευσης ενέργειας θα εξαπλασιαστεί ως το 2030, σε 125 γιγαβάτ - GW / 305 γιγαβατώρες - GWh (ισχύ και αποθηκευτική ικανότητα αντίστοιχα), ανάπτυξη που προσεγγίζει τους εκρηκτικούς ρυθμούς (700%) της αγοράς φωτοβολταϊκών την περίοδο 2010 - 2015 (ως μερίδιο επί των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής). Αυτό θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων (103 δις περίπου).

Το 70% της νέας εγκατεστημένης αποθηκευτικής ικανότητας εκτιμάται ότι θα είναι σε οκτώ χώρες: ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία, Βρετανία, Αυστραλία και Ν.Κορέα. 

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) εκτιμά ότι η αγορά αποθήκευσης με μπαταρίες ήταν μόλις 1 GWh στις αρχές του 2017 και ότι ως το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα εγκατασταθούν περί τις 230 GWh.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εκπληκτικά μεγέθη που θα επιτρέψουν με ομαλό τρόπο μία ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των μονάδων ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και θα φέρουν πιο κοντά την υλοποίηση του οράματος της 100% καθαρής ενέργειας.

Επιπλέον, αυτό που ξεχωρίζει στην έκθεση του BNEF (όπως ήδη έχει επισημανθεί σε σχετικά διεθνή δημοσιεύματα) δεν είναι μόνο οι προβλέψεις για τα μεγέθη της αγοράς, αλλά και το γεγονός ότι πλέον κερδίζουν συνεχώς έδαφος και από το 2027 αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο στο μίγμα της αποθήκευσης οι εφαρμογές πίσω από τον μετρητή (behind-the-meter) έναντι των εφαρμογών σε κλίμακα δικτύου (utility-scale).

Σε αυτές τις εφαρμογές, η μονάδα αποθήκευσης είναι εγκατεστημένη από την πλευρά του οικιακού, εμπορικού ή άλλου καταναλωτή (εντός της ιδιοκτησίας του) και όχι από την πλευρά του δικτύου (δηλαδή του παρόχου) ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτές οι λύσεις, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω κυρίως του net metering, μπορούν επίσης να προσφέρουν υπηρεσίες όπως η ρύθμιση συχνότητας δικτύου και η κάλυψη της αιχμιακής ζήτησης (peaking capacity). Οι αναλυτές του BNEF εκτιμούν ότι ως το 2030 οι επενδύσεις σε λύσεις οικιακής αποθήκευσης ενέργειας θα αγγίξουν τα 30 δισ. δολάρια.