Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Ανοιχτό Παράθυρο Επιτυχίας ως το 2020 για τις Έρευνες Πετρελαίου στην Ελλάδα

Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Ανοιχτό Παράθυρο Επιτυχίας ως το 2020 για τις Έρευνες Πετρελαίου στην Ελλάδα
του Γιώργου Κωστούλα
Παρ, 24 Νοεμβρίου 2017 - 07:47
Το «παράθυρο επιτυχίας» για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα παραμείνει ανοιχτό για ακόμα 1,5 με 2 έτη, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ κ. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο 22ο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017». Έτοιμο το data room για τα τρία θαλάσσια μπλοκ σε νότια, νοτιοδυτική Κρήτη και Ιόνιο
Το «παράθυρο επιτυχίας» για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα παραμείνει ανοιχτό για ακόμα 1,5 με 2 έτη, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ κ. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας την Πέμπτη στο 22ο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017».

Ο κ. Μπασιάς ήταν εκ των βασικών ομιλητών στην 3η Συνεδρία της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, με θέμα τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον ελλαδικό χώρο.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ανώνυμη εταιρεία «που εποπτεύεται και δεν εποπτεύει η ίδια» υπουργεία και αρμόδιους φορείς, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασιάς σε ένα σημείο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας, έχει σήμερα 12 άτομα προσωπικό και μέχρι τα τέλη του 2018 αναμένεται να ενισχυθεί με επιπλέον 6 ως 8 στελέχη.

Με την Ελλάδα να αποτελεί, ιδίως σε σύγκριση με τους προς Ανατολάς γείτονες της, ένα «λιμάνι ασφάλειας και ισορροπίας», το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει διεθνείς κολοσσοί της βιομηχανίας πετρελαίου για έρευνες στη χώρα μας, καταδεικνύει κατά τον κ. Μπασιά ότι αυτό που αποκάλεσε «παράθυρο επιτυχίας» έχει αρχίσει να αποδίδει, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτό θα παραμείνει «ανοιχτό» για 1,5 με 2 έτη ακόμα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έρευνες πετρελαίου παρουσιάζει η δυτική Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, ενώ αναφερόμενος στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης ανέφερε ότι πρόκειται γενικά για ασβεστολιθικά συστήματα που μπορούν να «δώσουν» πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σημειώνεται ότι ασβεστολιθικό είναι και το σύστημα στο γιγαντιαίο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζαρ» στην Αίγυπτο.

Ένα από τα σημεία που έδωσε έμφαση ο κ. Μπασιάς είναι η ανάγκη για νέες σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις συγκεκριμένες περιοχές. Οι απαιτήσεις σε κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι πάντως είναι πολύ υψηλές και όπως είπε ο κ. Μπασιάς αυτή την περίοδο η ΕΔΕΥ σε συνεργασία με τη νορβηγική PGS προσπαθούν να προχρηματοδοτήσουν (prefunding) αυτές τις έρευνες.

Έτοιμο το data room για Κρήτη και Ιόνιο

Σε ότι αφορά το data room για τις παραχωρήσεις νότια, νοτιοδυτικά της Κρήτης και το Ιόνιο είναι ήδη έτοιμο και θα λειτουργήσει όχι μόνο στη Αθήνα, αλλά επίσης σε Λονδίνο, Όσλο, Κουάλα Λουμπούρ και Χιούστον.

Η δημοσίευση των δύο διεθνών διαγωνισμών για τα τρία υπεράκτια μπλοκ στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναμένεται να γίνει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μετά τη δημοσίευση οι επενδυτές θα έχουν περιθώριο 90 ημερών για να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ η Energean Oil & Gas για θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο.

Οι τελικές οικονομικές προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών εκτιμάται ότι θα αξιολογηθούν εντός του α΄τριμήνου του 2018, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί προς έγκριση από τον ΥΠΕΝ ο τελικός κατάλογος των επιλεγέντων αιτούντων και να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων έρευνας.