Κρίσιμες Διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ

Κρίσιμες Διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ
του Γιώργου Κωστούλα
Πεμ, 23 Νοεμβρίου 2017 - 10:15
Με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά σε ότι αφορά τη χρονική περίοδο που θα διενεργηθεί το market test για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς και το αίτημα για την παράταση λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, συνεχίζονται την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των αξιωματούχων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν
Με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά σε ότι αφορά τη χρονική περίοδο που θα διενεργηθεί το market test για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς και το αίτημα για την παράταση λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, συνεχίζονται την Πέμπτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των αξιωματούχων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον ΓΓ του ΥΠΕΝ κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο, επιδιώκει να πείσει τους κοινοτικούς αξιωματούχους για την ανάγκη παράτασης των ωρών λειτουργίας σε 32.000 (από 17.500 σήμερα), προκειμένου να μην αποσυρθούν οριστικά -και πρόωρα κατά την άποψη ΥΠΕΝ και ΔΕΗ- οι ανωτέρω μονάδες και μείνει η ΔΕΗ μόνο με τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου έως ότου ολοκληρωθεί και η κατασκευή της σύγχρονης υψηλής απόδοσης Πτολεμαΐδα 5, περί το 2021.

Σύμφωνα με όσα έχουν φέρεται να έχουν ήδη συμφωνηθεί, στο market test θα ενταχθούν η Μελίτη 1, η άδεια για την κατασκευή της Μελίτη 2, οι μονάδες 3 και 4 στη Μεγαλόπολη, καθώς και τα λιγνιτωρυχεία σε Βεύη, Αχλάδα και Κλειδί.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος να ενταχθεί και το Αμύνταιο στο market test, η ελληνική πλευρά επιδιώκει αφενός την παράταση της περιόδου περιορισμένης λειτουργίας και εφόσον αυτό εγκριθεί, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, ισχύος 600 MW, σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές. Πηγές της ΔΕΗ θεωρούν δεδομένο ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από την κινεζική Shenhoua, κατά πάσα πιθανότητα σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου.

Σε ότι αφορά δε το κόστος της αναβάθμισης, εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερο των 100 εκατ. ευρώ που συχνά αναφέρεται ως ενδεικτικό ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων.

Στο πακέτο της διαπραγμάτευσης με την DG Comp εντάσσονται αναπόφευκτα και άλλα θέματα, όπως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Το ύψος των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας θα συναρτηθεί και από την έκβαση των διαβουλεύσεων για τις λιγνιτικές μονάδες. 

Καθώς ο λιγνίτης ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται ακριβότερος τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται (και) στην ΕΕ για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, η κοινοτική πλευρά εμφανίζεται να ακολουθεί «αδιάλλακτη» στάση στα θέματα που αφορούν την παράταση ωρών λειτουργίας ή νέων επενδύσεων σε μονάδες καύσης άνθρακα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι το σημαντικότερο τμήμα της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τη σκοπιά των ενεργειακών και ίσως αποδειχθεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» συνολικά της αξιολόγησης. 

Είναι ζητούμενο λοιπόν να αποφευχθεί ενδεχόμενο αδιέξοδο ώστε να μην φτάσουμε σε λύσεις τελεσιγραφικού χαρακτήρα που θα θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ αλλά και γενιικότερα το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας.