Την Πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα Θέλει να Δημιουργήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την Πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα Θέλει να Δημιουργήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου
της Βίκυς Βετουλάκη
Τετ, 22 Νοεμβρίου 2017 - 19:32
Στην ίδρυση Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας, δηλαδή ενός Ενεργειακού Αστικού Συνεταιρισμού, στοχεύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, βάσει του προσχεδίου νόμου «Ενεργειακές Κοινότητες» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση σύντομα στη Βουλή, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Γ. Σταθάκης

Στην ίδρυση Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας, δηλαδή ενός Ενεργειακού Αστικού Συνεταιρισμού, στοχεύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, βάσει του προσχεδίου νόμου «Ενεργειακές Κοινότητες» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση σύντομα στη Βουλή, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Γ. Σταθάκης.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η προώθηση της κοινωνικής και της αλληλέγγυας οικονομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και καινοτομίας, η παραγωγή, η αποθήκευση, η ιδιοκατανάλωση, η διανομή και η προμήθεια ενέργειας, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και υπερψηφίσθηκε.

Νέος θεσμός

Σύμφωνα με την εισήγηση της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, υπάρχει η πρόθεση και η ετοιμότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που θα καταφέρει να αξιοποιήσει επιχειρησιακά και λειτουργικά την ευκαιρία για τη σύσταση μιας ή περισσοτέρων Περιφερειακών Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΠΕΚοιν).

Πρόκειται για ένα νέο για την Ελλάδα θεσμό, που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης ως μια μορφή εκδημοκρατισμού του ενεργειακού περιβάλλοντος που διαμορφώνουν η απελευθέρωση της αγοράς και η μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας. Πολίτες και τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να αναπτύσσουν επενδυτικά εγχειρήματα στον τομέα της παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συστήνοντας ενεργειακές κοινότητες.

Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας μπορούν να δημιουργήσουν μια ενεργειακή κοινότητα, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή και μία ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο που μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε κάποια άλλη περιοχή, και να εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων/μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας θα λαμβάνουν μειωμένο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια αντίστοιχη ΕΚΟΙΝ μπορούν να δημιουργήσουν ΟΤΑ και να συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με τις καταναλώσεις τους και καταναλώσεις ευάλωτων ομάδων ή πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Αστικοί συνεταιρισμοί

Το εγχείρημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα συστήσει μια ΠΕΚοιν., όπως είπε η κα Νικολάκου περιλαμβάνει τρεις πόλους αναφοράς: την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, την ανάδειξη της χωρικής εντοπιότητας και τη συνέργια.

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει και θα ενσωματώσει όλες τις απαραίτητες δράσεις, έτσι ώστε με την εφαρμογή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΝ αναφορικά με το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων -Ενεργειακών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα να καταστεί πρωτοπόρος και αρωγός στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και της αειφόρου ανάπτυξης», τόνισε.

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι αστικοί συνεταιρισμοί και έχουν κατά βάση μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχοντας ως βασική τους αρχή τη διάχυση του οφέλους στα μέλη της ενεργειακής κοινότητας, καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά κινήτρων φορολογικού και αδειοδοτικού χαρακτήρα για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.

Με την υπερψήφιση του θέματος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, τόνισε ότι «η δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνική αναπτυξιακή πρωτοβουλία, μετά την ίδρυση της πρώτης περιφερειακής τράπεζας και το μοντέλο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, που εμείς εδραιώσαμε στη χώρα».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει γρήγορα να εγκαινιάσει τη δημοκρατία της ενέργειας ως παραγωγός και ως πάροχος ενέργειας, μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών, δήλωσε ο περιφερειάρχης και ενημέρωσε το συμβούλιο ότι οι συμπράξεις, στις οποίες θα συμμετέχουν η Περιφέρεια, οι Περιφερειακές Ενότητες, οι Δήμοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα έχουν ως στόχο τα οφέλη να κατευθύνονται στις τοπικές κοινωνίες.

Αφού επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντίθεση με τη λειτουργία της ΔΕΗ, δεδομένου ότι έχει πλήρως απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, τόνισε την ετοιμότητα της Περιφερειακής Αρχής να αξιοποιήσει το σχετικό νομοσχέδιο που πρόκειται πολύ σύντομα να ψηφιστεί, ώστε η Πελοπόννησος να αποτελέσει την πρώτη περιφερειακή ενεργειακή κοινότητα της χώρας.

(από tharrosnews.gr)