Η ​​πρόσφατη διέλευση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβερνήσεως κ. Χακάν Τσαβούσογλου από τη Θράκη και τα όσα απαράδεκτα προέβαλε εκεί, κατά τις συναντήσεις του με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητος, δημιούργησαν επιπλοκές στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Η ​​πρόσφατη διέλευση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβερνήσεως κ. Χακάν Τσαβούσογλου από τη Θράκη και τα όσα απαράδεκτα προέβαλε εκεί, κατά τις συναντήσεις του με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητος, δημιούργησαν επιπλοκές στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ωστόσο, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις διασφαλίσθηκαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα απευθύνει επισήμως πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του. Υπερβασίες και πλειοδοσία δεν σπανίζουν και αποτελούν συχνότατα εκδηλώσεις αδυναμίας, παρά ισχύος και αυτοπεποιθήσεως.

Κάποιοι, ενδεχομένως, εν Ελλάδι θα δυσανασχετήσουν. Ας μην ανησυχούν. Ουδείς προπαγανδίζει την υιοθέτηση πολιτικής «εξευμενισμού» έναντι της Τουρκίας, διότι μόνον συμφορές μπορεί να επιφυλάσσει μια τέτοια πολιτική. Αλλά ο διάλογος και η προσπάθεια εκτονώσεως των εντάσεων διά της λεγομένης «διπλωματικής οδού» είναι αδήριτος ανάγκη ιδιαίτερα μεταξύ γειτονικών κρατών. Ακόμη και εάν πρόκειται για την Τουρκία.

Προσδίδουν ορισμένοι διάσταση περίπου μεταφυσική στην εξωτερική πολιτική, που επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από την προέκταση της εσωτερικής συνοχής, της οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτιστικής ισχύος στον περίγυρό της. Η στρατιωτική ισχύς δεν εξαρκεί ποτέ, διότι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 η χώρα μας διέθετε υπεροχή αέρος και θαλάσσης (αεροσκάφη τύπου Φάντομ και υποβρύχια) αλλά αποδιοργανωμένη ούσα εσωτερικώς δεν επολέμησε και ηττήθη.

Τύχη αγαθή είχε, ως συνέπεια, να αναδειχθεί η Ελλάς σε «πυλώνα» σταθερότητος –παρά την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, εδώ και μία επταετία – σε μια περιοχή στρατιωτικών συγκρούσεων και ασταθείας. Η διαχείριση αυτού του ρόλου προϋποθέτει σύνεση και δεξιότητα.

Κάποιοι πιστεύουν, αφελώς, ότι η συγκυρία δίδει τη δυνατότητα στη χώρα μας να λειτουργήσει ως εφαλτήριο εξορμήσεως εναντίον της Τουρκίας. Αυτά όμως τα μοιραία ανήκουν σε άλλες εποχές και η Ελλάς επλήρωσε τίμημα βαρύτατο εκείνης της αφροσύνης. Ο ρόλος της χώρας μας είναι να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος συνεννοήσεως. Διότι μόνον αφελείς μπορεί να θεωρούν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν «ξεγράψει» τη γειτονική μας χώρα. Από την πλευρά του πάλι, ο κ. Ερντογάν γνωρίζει άριστα τη σημασία μίας επισκέψεώς του στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν την επεδίωξε, σε μία περίοδο πλήρους απομονώσεώς του, αν και ουδείς επιθυμεί οριστική ρήξη με την Αγκυρα, όχι απλώς για λόγους ευρύτερης στρατηγικής αλλά και οικονομικών συμφερόντων.

Θεαματικά αποτελέσματα από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να υπάρξουν. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό. Η αποκλιμάκωση των προκλήσεων είναι η επιδίωξη και η έμπρακτη αναίρεση της συμπεριφοράς κύκλων της Αγκυρας που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά προς την Ελλάδα, αλλά και προς την ίδια την Τουρκία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")