English | Ελληνικά
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Γ. Σταθάκης: Οι Αλλαγές σε Ενέργεια, Εξορύξεις και Χωροταξικό στο Επίκεντρο της Ομιλίας του στην Κομοτηνή

Οι αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο σε ενέργεια, εξορυκτική δραστηριότητα και χωροταξικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της ΠΑΜΘ, που διεξάγεται στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, εντός της επόμενης δεκαετίας «η ενέργεια δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα». Σημείωσε πως βάσει της συμφωνίας του Παρισιού έως το 2020-2030 «σε επίπεδο Ε.Ε. πρέπει να έχουμε κάνει εξοικονόμηση ενέργειας με ετήσιο ρυθμό 1,5%, δηλαδή κάθε χρόνο πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από τον προηγούμενο, με εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό και δεύτερον ότι την ενέργεια θα την παράγουμε με τρόπο συμβατό με τους στόχους που θα τεθούν για τις εκπομπές αερίων κ.λπ.».

Αναφορικά με τις ΑΠΕ δήλωσε πως «σήμερα έχουμε πετύχει ως χώρα το στόχο του 30% για τον οποίο είχαμε δεσμευτεί» και εκτίμησε πως «το 2020-2030 θα μιλάμε για μεγέθη και ποσοστά παραγωγής της ενέργειας από ΑΠΕ γύρω ή άνω του 50%». Επανέλαβε τη συνέχιση του προγράμματος Εξοικονομώ, διευκρινίζοντας πως «πλέον μιλάμε για εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα (δημόσια κτίρια, βιομηχανία, μεταφορές όπου επέρχεται μία πολύ μεγάλη αλλαγή)».

 

Τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σταθάκης στο φυσικό αέριο «που θα συνεχίσει να επεκτείνει το ειδικό του βάρος και είναι ένα αντίβαρο στις ΑΠΕ που δημιουργεί μια σταθερότητα». Είπε ότι θα κατασκευαστούν αρκετά δίκτυα στην περιοχή και συγκεκριμένα 120 χλμ δικτύου στην Αλεξανδρούπολη, 76 χλμ στην Κομοτηνή, 107 χλμ στη Δράμα, 96 χλμ στην Ξάνθη, 54 χλμ στην Ορεστιάδα, 6 χλμ στην Καβάλα, ενώ με την ολοκλήρωση επέκτασης του δικτύου προβλέπεται να έχει συνδεθεί περίπου το 50% της ΠΑΜΘ.

Υπογράμμισε πως «η ΠΑΜΘ βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των μεγάλων έργων που γίνονται στις υποδομές του φυσικού αερίου με το μεγαλύτερο έργο όλων τον TAP, ένα τεράστιας εμβέλειας έργο που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ιταλία και ταυτόχρονα θ' αποκτήσει πρόσβαση η Ελλάδα σ' αυτό το αέριο». Χαρακτήρισε «στρατηγικό έργο τον IGB, τον κάθετο άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας, πιθανόν και Σερβίας», καθώς και το σταθμό LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Στο σύνολό τους τα μέτρα αυτά δημιουργούν ένα μεγάλο κόμβο στην περιοχή καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο πλέον των ενεργειακών μεταφορών, που στο μέλλον θ' αυξηθούν καθώς έχουμε δεσμευτεί για δύο στόχους ως χώρα, Να αυξήσουμε τις πηγές προέλευσης του αερίου, να μπορούμε ν' αγοράζουμε από περισσότερους προμηθευτές. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε από τη Ρωσία αλλά πρέπει να υπάρξει και διεύρυνση. Ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργηθούν οι δυνατότητες των διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή, Βαλκάνια και γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και ν' αυξηθεί το δίκτυο των ανταλλαγών ενέργειας που θα γίνονται στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αλλαγές στο πλαίσιο των ΑΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σκιαγράφησε και τις αλλαγές στο πλαίσιο των ΑΠΕ, οι οποίες γίνονται λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών και λόγω κυβερνητικών πρωτοβουλιών, υπογραμμίζοντας πως «το υπό ολοκλήρωση ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα του παρελθόντος, όπως η υπερσυγκέντρωση ΑΠΕ σε μια περιοχή».

«Οι ΑΠΕ όπως τις ξέραμε με τις εγγυημένες τιμές παραγωγής τελείωσαν την 1η Μαρτίου του 2017. Εφεξής όποιος μπαίνει στις ΑΠΕ δεν θα έχει εγγυημένη τιμή, θα διαγωνίζεται ετησίως βάση των αναγκών που υπάρχουν και θα αποκτά την τιμή με βάση τον διαγωνισμό» δήλωσε ο κ. Σταθάκης, συμπληρώνοντας πως «Οι τελευταίες άδειες για τα αιολικά πάρκα δόθηκαν την 1η Μαρτίου, είναι πολύ σημαντικές άδειες, ένας μεγάλος κύκλος επενδύσεων περίπου 2 δις ευρώ σε νέα αιολική παραγωγή ενέργειας σε όλη τη χώρα».

 

Νομικό και θεσμικό κενό στη γεωθερμία

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που μόλις κατατέθηκε στη Βουλή για τις ενεργειακές κοινότητες ο κ. Σταθάκης μίλησε για μία «νέα μεγάλη πρωτοβουλία, ένα νέο μηχανισμό με τον οποίο θα επιδιώξουμε να ανοίξουμε μια εντελώς καινούρια αγορά και που ουσιαστικά διατηρεί το καθεστώς εγγυημένων τιμών σ' αυτούς που θα εμπλακούν, τους καταναλωτές, στην παραγωγή ενέργειας που χρειάζονται οι ίδιοι».

Μίλησε για το κενό που υπήρχε νομικά και θεσμικά μέχρι σήμερα στη γεωθερμία, το οποίο έρχεται να καλύψει το νέο νομοσχέδιο, διαμορφώνοντας ένα πιο ασφαλές σύστημα αυτού του σημαντικού τομέα και επιλύοντας προβλήματα τουριστικής δυναμικής και άλλων θεμάτων που άπτονται της γεωθερμίας.

 

Νέος λατομικός νόμος

Περιγράφοντας το νέο λατομικό νόμο, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως αυτός:

 • Ξεκαθαρίζει το τοπίο (διάρκεια, τρόπος αδειοδότησης κ.α.α)
 • Απλοποιεί τις διαδικασίες
 • Εισάγει μια πλήρη διαφάνεια σε όλο το σύστημα

 

70% της χώρας θα καλύψουν οι δασικοί χάρτες

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στην ανάρτηση δασικών χαρτών λέγοντας πως «Μέχρι τώρα είχαμε δασικούς χάρτες για το 1,1% της χώρας και φιλοδοξούμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να έχουμε το 70%».

Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/02 $65,90/βαρέλι
  WTI 23/02 $62,40/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  23/02 €9,68

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/02  €1,529/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,23/02 €416,81/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/02 €511,77/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/02 €54,252/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE