Η πρόσφατη πρόοδος στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο κινδυνεύει να επιβραδυνθεί εάν οι κυβερνήσεις δεν συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή νέων πολιτικών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η πρόσφατη πρόοδος στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο κινδυνεύει να επιβραδυνθεί εάν οι κυβερνήσεις δεν συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή νέων πολιτικών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η παγκόσμια ενεργειακή ένταση ( global energy intensity), η χρησιμοποιούμενη, δηλαδή, ενέργεια ανά μονάδα ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, μειώθηκε κατά 1,8% το 2016, γεγονός που αναδεικνύει ότι η παγκόσμια οικονομία παρήγαγε μεγαλύτερη αξία από την ενέργεια της, σύμφωνα με την έκθεση του IEA για την ενεργειακή απόδοση του 2017 ( Energy Efficiency 2017). Η βελτίωση που παρατηρείται το 2016 επιβεβαιώνει την έντονη πρόοδο που σημειώθηκε από την αρχή της δεκαετίας.

Ωστόσο, η πρόοδος αυτή καλύπτει ορισμένες πτυχές που αφορούν τις πολιτικές τάσεις. Ενώ οι κανονισμοί και τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης εμπλουτίστηκαν και το 2016 κάλυπταν περίπου το 32% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, σχεδόν το σύνολο του εμπλουτισμού αυτού προήλθε από υπάρχουσες πολιτικές, ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας εξακολουθούν να μην καλύπτονται από το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο Δείκτης Προόδου των Πολιτικών Ενεργειακής Απόδοσης του IEA αποκαλύπτει επίσης ότι η ισχύς των πολιτικών αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων χρόνων, ενώ ο ρυθμός προόδου διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών.

«Υπήρξε αισθητή επιβράδυνση στην εφαρμογή νέων πολιτικών το 2016 και αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται το 2017», δήλωσε ο δρ Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA. «Οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής χρήσης που υπερβαίνει το 68% της παγκόσμιας χρήσης και το οποίο δεν καλύπτεται από κανονισμούς ή πρότυπα απόδοσης. Μια βασική κατευθυντήριος γραμμή του IEA είναι να βοηθηθούν οι χώρες ώστε να επιτεύχουν αυτόν τον πολύ σημαντικό στόχο μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και μαθαίνοντας η μία από την άλλη».

Η έκθεση υπογραμμίζει τους πιθανούς τομείς για ανάληψη περαιτέρω πολιτική δράσης. Επιπλέον, περιγράφονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους απαιτείται πιο αποτελεσματική δράση, υπογραμμίζοντας τα σημαντικά οφέλη για την παγκόσμια οικονομία, το ενεργειακό σύστημα και το περιβάλλον. Οι βελτιώσεις στην ενεργειακή ένταση υπήρξαν ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διατήρηση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Η επιτυχία των προσπαθειών για μείωση του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαρτάται από την ενσωμάτωση στο ενεργειακό σύστημα πολιτικών ενεργειακής απόδοσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων μέσων μέσω μιας εναρμονισμένης πολιτικής προσέγγισης.