Στη συγκεκριμένη υπόθεση που θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ τοποθετημένο στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, πράκτορες παρακολουθούσαν πράκτορες που παρακολουθούσαν πράκτορες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, Ισραηλινοί άνδρες των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης να ψάχνουν υπολογιστές ανά τον κόσμο, αναζητώντας στοιχεία για προγράμματα και κωδικές ονομασίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Στη συγκεκριμένη υπόθεση που θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ τοποθετημένο στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, πράκτορες παρακολουθούσαν πράκτορες που παρακολουθούσαν πράκτορες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, Ισραηλινοί άνδρες των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης να ψάχνουν υπολογιστές ανά τον κόσμο, αναζητώντας στοιχεία για προγράμματα και κωδικές ονομασίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Οι Ρώσοι χάκερ έχουν καταφέρει εδώ και δύο χρόνια να μεγαλώσουν σε τέτοιο βαθμό το γεωγραφικό εύρος των ψηφιακών διεισδύσεων τους, χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο λογισμικό antivirus της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab, το οποίο χρησιμοποιείται από περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθώς και από τις ίδιες τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. 

Οι χάκερ των ισραηλινών μυστικών υπηρεσίων κατάφεραν να παραβιάσουν το δίκτυο της ίδιας της εταιρείας, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα άνωθεν συμπεράσματα, και ακολούθως ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για το έυρος των ρωσικών παραβιάσεων. Όπως ήταν αναμενόμενο, το λογισμικό της Kaspersky αφαιρέθηκε από τους υπολογιστές των αμερικανικών υπηρεσιών που το χρησιμοποιούσαν. Μεταξύ των υπηρεσιών αυτών ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Η ρωσική κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με αρκετές πηγές που έχουν ενημερωθεί σχετικά, φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα την υποκλοπή διαβαθμισμένων εγγράφων από τον υπολογιστή ενός εργαζόμενου στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), ο οποίος δεν τα είχε ταξινομήσει με ασφαλή τρόπο. Στον υπολογιστή του ήταν φυσικά εγκατεστειμένο το επίμαχο λογισμικό. Εντούτοις, παραμένει άγνωστο τι άλλα ευαίσθητα δεδομένα εκλάπησαν από άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθώς και ο όγκος του, καθότι οι Ρώσοι χάκερ είχαν καταφέρει να μετατρέψουν το συγκεκριμένο λογισμικό σε κάτι σαν ένα «Google search» για απόρρητες πληροφορίες. Όπως κάθε άλλο λογισμικό ασφαλείας, το συγκεκριμένο antivirus απαιτεί πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα ενός υπολογιστή, για να μπορέσει να το «καθαρίσει» από ιούς και κακόβουλα λογισμικά. 

Η ρωσική εταιρεία εντόπισε την ισραηλινή διείσδυση στα δικά της συστήματα περίπου στα μέσα του 2015, όταν ένας μηχανικός της αντιλήφθηκε ασυνήθιστη δραστηριότητα στο εταιρικό δίκτυο. Αμέσως μετά, πραγματοποίησε έρευνά και στη συνέχεια παρουσίασε τα ευρήματά της τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν κατονομάστηκε στη συγκεκριμένη αναφορά, παρά μόνο μέσω μίας αναφοράς σε μια παλαιότερη επίθεση με την ονομασία Duqu, η οποία είχε αποδοθεί στο ισραηλινό κράτος που ήταν πίσω από το διάσημο κυβερνοόπλο Stuxnet, το οποίο με τη σειρά του θεωρείται προϊόν συνεργασίας των ΗΠΑ με το Ισραήλ και χρησιμοποιήθηκε κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. 

Από την πλευρά της, η εταιρεία αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των δραστηριοτήτων των Ρώσων χάκερ, καθώς και οποιαδήποτε εμπλοκή με αυτές. «Η Karpersky Lab δεν έχει βοηθήσει ποτέ, ούτε πρόκειται να βοηθήσει καμία κυβέρνηση στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της στον κυβερνοχώρο», αναφέρει σε ανακοίνωση της.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")