Η Βρετανική Κοινή Γνώμη Υπέρ των Μονάδων Άνθρακα και Αερίου Εφόσον Ελέγχονται οι Εκπομπές

Η Βρετανική Κοινή Γνώμη Υπέρ των Μονάδων Άνθρακα και Αερίου Εφόσον Ελέγχονται οι Εκπομπές
energia.gr
Τρι, 26 Σεπτεμβρίου 2017 - 14:57
Το 50% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα τασσόταν υπέρ της κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου, εάν διασφαλιζόταν με κάποιο τρόπο η συλλογή και αποθήκευση των παραγόμενων εκπομπών, όπως αναφέρει έρευνα του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών (Institution of Mechanical Engineers - IMechE) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Το 50% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα τασσόταν υπέρ της κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου, εάν διασφαλιζόταν με κάποιο τρόπο η συλλογή και αποθήκευση των παραγόμενων εκπομπών, όπως αναφέρει έρευνα του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών ( Institution of Mechanical Engineers - IMechE) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.009 Βρετανών, οι οποίοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε  σειρά ενεργειακών θεμάτων. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το 50% θα υποστήριζε μια τέτοια εξέλιξη, ενώ το 22% εκφράστηκε εναντίον της.

Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, σύμφωνα με την Jenifer Baxter, επικεφαλής για την ενέργεια και το περιβάλλον στο IMechE.

«Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα σχέδια για την υποστήριξη των τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα σε σημαντικό βαθμό, παρά τις μελέτες και τις έρευνες που αναδεικνύουν ότι οι τεχνολογίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων ενάντια στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε.

Η τεχνολογία για τη δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα υπάρχει ήδη, ενώ πολλά έργα και εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν την προοπτική αποθήκευσης του άνθρακα που συλλέγεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με την έκθεση του IMechE.

Η έρευνα του IMechE διαπίστωσε επίσης ότι το 49% των πολιτών θεωρεί τις εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο υψηλότερες από το μέσο όρο, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

«Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο, με τις μέσες τιμές να είναι σημαντικά υψηλότερες σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία και η Ιταλία», ανέφερε η έκθεση.