Παιχνίδια Τακτικής

Το 2003 η κυβέρνησις Σημίτη παρεχώρησε στην πολυεθνική εταιρεία ElDorado Gold και στους Έλληνες συνεταίρους της το δικαίωμα εξορύξεως και εκμεταλλεύσεως μια τεράστιας εκτάσεως στον Νομό Χαλκιδικής, στο υπέδαφος της οποίας εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού αξίας 15 δις ευρώ. Το τίμημα της παραχωρήσεως ασύλληπτα χαμηλό: μόλις 11 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται για το ελληνικό δημόσιο μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει η εταιρεία από τον εθνικό πλούτο της πατρίδας μας. Το περιεχόμενο της συμβάσεως είναι αποκαλυπτικό. Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία επένδυσε χρήματα για την εξόρυξη χρυσού -3 δις ευρώ κατά την δήλωση των υπευθύνων της- ωστόσο δεν κατάφερε να εφαρμόσει πλήρως τα σχέδιά της λόγω των τεραστίων αντιδράσεων που συνάντησε η πρόθεσή της να εξορύξει χρυσό με κυάνιο, που αποτελεί και την συμβατική μέθοδο. Μολονότι το Συμβούλιο Επικρατείας έβαλε «στοπ» στην επένδυση λόγω κυανίου, η εταιρεία ουδέποτε διενοήθη να αποχωρήσει από την Ελλάδα, παρά τα κατά καιρούς τελεσίγραφα, και απεφάσισε να δοκιμάσει μια νέα μέθοδο εξορύξεως χρυσού, την στιγμιαία τήξη ( flash melting). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην μεταλλουργία χαλκού και εξορύσσει τον χρυσό ως παραπροϊόν.
energia.gr
Πεμ, 14 Σεπτεμβρίου 2017 - 13:29

Το 2003 η κυβέρνησις Σημίτη παρεχώρησε στην πολυεθνική εταιρεία ElDorado Gold και στους Έλληνες συνεταίρους της το δικαίωμα εξορύξεως και εκμεταλλεύσεως μια τεράστιας εκτάσεως στον Νομό Χαλκιδικής, στο υπέδαφος της οποίας εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού αξίας 15 δις ευρώ. Το τίμημα της παραχωρήσεως ασύλληπτα χαμηλό: μόλις 11 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται για το ελληνικό δημόσιο μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει η εταιρεία από τον εθνικό πλούτο της πατρίδας μας.

Το περιεχόμενο της συμβάσεως είναι αποκαλυπτικό. Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία επένδυσε χρήματα για την εξόρυξη χρυσού -3 δις ευρώ κατά την δήλωση των υπευθύνων της- ωστόσο δεν κατάφερε να εφαρμόσει πλήρως τα σχέδιά της λόγω των τεραστίων αντιδράσεων που συνάντησε η πρόθεσή της να εξορύξει χρυσό με κυάνιο, που αποτελεί και την συμβατική μέθοδο. Μολονότι το Συμβούλιο Επικρατείας έβαλε «στοπ» στην επένδυση λόγω κυανίου, η εταιρεία ουδέποτε διενοήθη να αποχωρήσει από την Ελλάδα, παρά τα κατά καιρούς τελεσίγραφα, και απεφάσισε να δοκιμάσει μια νέα μέθοδο εξορύξεως χρυσού, την στιγμιαία τήξη ( flash melting). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην μεταλλουργία χαλκού και εξορύσσει τον χρυσό ως παραπροϊόν.

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης εζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για την τεχνική αυτή, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να καταφέρει καίρια πλήγματα στον υδροφόρο ορίζοντα μιας περιοχής, η οποία ως γνωστόν ζει και από τον τουρισμό – χιλιάδες θέσεις εργασίας ανοίγουν σε ετήσια βάση. Παρά ταύτα η εταιρεία ηρνήθη να δώσει διευκρινήσεις στο Υπουργείο, του οποίου τώρα ηγείται όχι ο ιδεοληπτικός κύριος Σκουρλέτης, αλλά ο φιλελεύθερος και φίλος της αγοράς Γιώργος Σταθάκης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της έκανε και διάγγελμα απειλώντας με αποχώρηση από την Ελλάδα. Είναι πολλά τα λεφτά για να φύγει η ElDorado Gold από την Ελλάδα. Και δεν θα φύγει. Καλό θα ήταν, όμως να μην χρησιμοποιεί την πολιτική συγκυρία για να επιτύχει τους σκοπούς της χωρίς να προσαρμόζεται με την νομοθεσία.

Το energia. gr τάσσεται αναφανδόν υπέρ της επενδύσεως αυτής στην Χαλκιδική, τάσσεται όμως και υπέρ της προστασίας χιλιάδων θέσεων εργασίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες θα κινδυνεύσουν, αν γίνει κάτι λάθος με την μέθοδο εξορύξεως. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνησις, που δυστυχώς πολέμησε με εχθρότητα την επένδυση αυτή, αρχικώς οφείλει να βρει την λύση. Να μην υποκύψει μεν σε εκβιασμούς και παιγνίδια τακτικής από κάποιους που λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο δωρεάν, αλλά και να αντιδράσει. Ο Πρωθυπουργός υποχρεούται να συναντήσει τον κ. Μπέρνς στο Μαξίμου. Εγωισμοί, όταν πρόκειται για το συμφέρον της χώρας, δεν νοούνται.