Η κλιμακούμενη αντιπαράθεση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι μία άκρως επικίνδυνη εξέλιξη· ο κίνδυνος υπονομεύσεως της σταθερότητος στην περιοχή είναι υπαρκτός και η Ελλάς οφείλει να διαφοροποιηθεί εμπράκτως, διότι εάν η παρούσα τάση συνεχισθεί και εάν εμμείνουμε εις την ψευδαίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί «εγγύηση» ασφαλείας, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει μείζον πρόβλημα. Μόνη εγγύηση ασφαλείας για την Ελλάδα είναι το ΝΑΤΟ

Η κλιμακούμενη αντιπαράθεση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι μία άκρως επικίνδυνη εξέλιξη· ο κίνδυνος υπονομεύσεως της σταθερότητος στην περιοχή είναι υπαρκτός και η Ελλάς οφείλει να διαφοροποιηθεί εμπράκτως, διότι εάν η παρούσα τάση συνεχισθεί και εάν εμμείνουμε εις την ψευδαίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί «εγγύηση» ασφαλείας, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει μείζον πρόβλημα. Μόνη εγγύηση ασφαλείας για την Ελλάδα είναι το ΝΑΤΟ.

Η έκκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους ομογενείς του στη Γερμανία να καταψηφίσουν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πρασίνους, χαρακτηρίζοντας και τα τρία κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας, αποτελεί σαφώς παρέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις τρίτης χώρας, αλλά και μία μορφή «απαντήσεως» στη στάση του Βερολίνου κατά το δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου για τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος.

Ακομψη, ασφαλώς, υπήρξε η ενέργεια του κ. Ερντογάν και «ανατολίτικη» και εκτός του πνεύματος «πολιτικής ορθότητος». Αλλά και η δήλωση του Γερμανού υπουργού επί των Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίξει «τη δημοκρατική πλειοψηφία» των Τούρκων που εναντιώνονται στον κ. Ερντογάν χαρακτηρίζεται από πολιτικό πρωτογονισμό. Διότι με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η δήλωση του κ. Γκάμπριελ μπορεί να εκληφθεί ως δημόσια προτροπή εξεγέρσεως κατά της κυβερνήσεως και του προέδρου αυτής της χώρας. Η έννοια του πολιτικού μέτρου εξακολουθεί να είναι άγνωστη στους Γερμανούς πολιτικούς.

Σπεύδων προς υποστήριξη του Βερολίνου, ο αρμόδιος για θέματα διευρύνσεως της Ε.Ε. επίτροπος, αυστριακής καταγωγής, Γιοχάνες Χαν, ζήτησε επί της ουσίας από τα κράτη-μέλη αλλαγή στρατηγικής έναντι της Τουρκίας μετά την ανάμειξη του κ. Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας. Μόνον που η αποκοπή της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό σύστημα αντιστρατεύεται ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα, διότι η χώρα μας είναι αυτή που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον τουρκικό όγκο, εάν αυτός αποκοπεί από τη Δύση.

Εδώ και χρόνια στη Δημοκρατία της Αυστρίας διατυπώνονται ιδέες δυσερμήνευτες. Τον Απρίλιο του 2016, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρζ διατύπωσε την άποψη ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη την Τουρκία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεταναστών. Υποδυόμενος τον Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προφανώς, θεωρεί ότι «η Ασία αρχίζει από τη Λαντστράσε» στο νότιο άκρο της τότε Βιέννης. Κάποιοι νεοσσοί της πολιτικής στη Βιέννη και κάποιοι ηλικιακώς ωριμότεροι στο Βερολίνο ψηφοθηρώντας παίζουν εν ου παικτοίς. Δεν πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα της αφροσύνης τους.

(Πηγή: Καθημερνή)