Είναι η πυρηνική ρητορική των τελευταίων ημερών ένα δείγμα –και μόνο– της ανυπαρξίας αυτοσυγκράτησης και προεδρικής σοβαρότητας του Ντόναλντ Τραμπ; Η εύκολη απάντηση, την οποία επιλέγουν αρκετοί, είναι θετική

Είναι η πυρηνική ρητορική των τελευταίων ημερών ένα δείγμα –και μόνο– της ανυπαρξίας αυτοσυγκράτησης και προεδρικής σοβαρότητας του Ντόναλντ Τραμπ; 

Η εύκολη απάντηση, την οποία επιλέγουν αρκετοί, είναι θετική. Γίνεται, δε, αντιδιαστολή με τον χαρισματικό Μπαράκ Ομπάμα, κάθε δημόσια εμφάνιση του οποίου ήταν ένα επικοινωνιακό γεγονός. Παρά τη διαφορά ύφους και ποιότητας και οι δύο Αμερικανοί πρόεδροι υπηρετούν μια στρατηγική στροφή των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου πλέον βρίσκεται το γεωπολιτικό και οικονομικό βάρος του πλανήτη. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα «αγκάθι» για την ασφάλεια του πλανήτη, αποτελεί παράλληλα και ένα τεστ για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ολοένα και πιο επεκτατική Κίνα και –έως ένα βαθμό– τη Ρωσία.

Στην Αθήνα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα επόμενα χρόνια το βλέμμα της Ουάσιγκτον θα επικεντρώνεται κυρίως στον Ειρηνικό. Και έχουν μάθει διά πολλαπλών διαύλων ότι οι ΗΠΑ, προκειμένου να μπορούν να διατηρούν αποτελεσματική μόχλευση στον υπόλοιπό κόσμο, θα παραμείνουν μόνον όπου θεωρούν ότι η γεωπολιτική συγκυρία αξίζει τον κόπο. 

Προφανώς, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Κατ’ αρχάς η χώρα, ως το μόνο μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, αποτελεί σημείο αναφοράς σταθερότητας σε ένα τρίγωνο μιας άνευ προηγουμένου αστάθειας σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Μια δεύτερη, εξίσου σημαντική για τους Αμερικανούς, προϋπόθεση που έχει η Ελλάδα είναι η βάση της Σούδας. Οι εγκαταστάσεις της Σούδας αποτελούν το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί το αμερικανικό ναυτικό να εξυπηρετήσει ανάγκες ανεφοδιασμού, επισκευών και λοιπών εργασιών, προτού προσεγγίσει τη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό. 

Το προηγούμενο σχετικό σημείο, είναι η ναυτική βάση της Ρότα, στη νότια ατλαντική ακτή της Ισπανίας. Γίνεται, λοιπόν, απολύτως σαφές ότι η Σούδα έχει καίρια σημασία για τις ΗΠΑ, είτε η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναταραχή είτε όχι. 

Τους αμέσως προηγούμενους μήνες, αθόρυβα, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ έχουν κάνει κινήσεις προκειμένου να επαυξήσουν τη σημασία της Σούδας, αλλά και να επιτύχουν κάποια πιθανά οφέλη για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τον Ναύσταθμο. Τα ανταλλάγματα και οι συνέργειες στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας μπορεί να επεκταθούν. Ας επικεντρωθούν εκεί οι πολιτικοί. Και ας σταματήσουν να θεωρούν ότι αυτές οι συζητήσεις συνδέονται με άσχετα θέματα.

(Πηγή: Καθημερινή)