English | Ελληνικά
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
Άρθρο
Δεύτερη Γνώμη

BIS: Πριν Επενδύσεις, Δες το Ρίσκο της Κλιματικής Αλλαγής…

Δεν είναι μόνο μεταξύ των πιο σημαντικών κινδύνων. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή συγκαταλέγονται στους κινδύνους που υποτιμούν βαθιά οι επιχειρήσεις, με συνέπεια να θεωρούν, λανθασμένα, ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής συνιστούν μακροπρόθεσμο –δήθεν– κίνδυνο, που δεν χρειάζεται να τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις τους. Πρόκειται για ένα λάθος που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Γι’ αυτό, πρέπει να πάψει να γίνεται.

Το μήνυμα στέλνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η φερόμενη ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών. Ενας οργανισμός υπεράνω υποψίας λοιπόν, με την παρότρυνση του G20, συγκρότησε ειδική Ομάδα Εργασίας, με αντικείμενο τη μελέτη των κινδύνων που δημιουργεί στην παγκόσμια οικονομία η κλιματική αλλαγή και (το σημαντικότερο…) τις διαδικασίες και τις μεθόδους ώστε αυτοί οι κίνδυνοι να αρχίσουν να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των εταιρειών και να τιμολογούνται.

Η Ομάδα Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα την τελική έκθεσή της τον Ιούνιο, μετά 18 μήνες. Καταγράφει κινδύνους κι ευκαιρίες, κάνει συστάσεις, προτείνει τη συστηματική επεξεργασία σεναρίων (σαν stress tests…) στις επιχειρήσεις, θέτει και χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή τους (Final Report, Recommendations of the Task Force on Climate Related Financial Disclosures).

Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολ. ετησίως για τα επόμενα έτη σε παγκόσμια κλίμακα. Εδώ είναι ένα μεγάλο πεδίο ευκαιριών. Ταυτόχρονα, όμως, οι απώλειες που θα υποστούν οι επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της εξασθένησης της οικονομικής μεγέθυνσης και της πτωτικής τάσης της κερδοφορίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε ευρύ φάσμα από 4,2 έως 43 τρισ. δολάρια παγκοσμίως (χωρίς να συνυπολογίζονται οι τράπεζες…) μέχρι τα τέλη του αιώνα. Είναι το πεδίο των κινδύνων. Οι οποίοι δεν θα αφήσουν κανέναν κλάδο και καμία επιχείρηση άθικτους.

Με καθυστέρηση και αργόσυρτα, πάντως, ξεκινά η διαδικασία ώστε ο κλιματικός κίνδυνος να αποτυπώνεται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, να γίνεται αντικείμενο των οικονομικών διευθυντών, η προσαρμογή τους να ελέγχεται από τις επιτροπές ελέγχου των διοικητικών συμβουλίων και να τιμολογούνται από τους δανειστές (τράπεζες) και τους επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικά funds) πριν δοθούν δάνεια ή αγοραστούν μετοχές τους.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή (όχι μόνον...) επηρεάζονται από τη δημιουργία και τη διαχείριση των προσδοκιών. Εφόσον ενισχύονται οι προσδοκίες των επιχειρήσεων ότι ο κόσμος κινείται σταθερά προς την οικονομία χαμηλών ρύπων, θα προσαρμόζονται και, έτσι, αυτή η κίνηση θα καθίσταται ευκολότερα εφαρμόσιμη. Η μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις – ουσιαστικά, οδηγεί στη δημιουργία νέων αγορών. Αυτά διευκολύνονται όσο εμπεδώνεται η πεποίθηση πως η μετάβαση δεν πρόκειται να ανατραπεί. Και αυτή η πεποίθηση ενισχύεται από τα μηνύματα ότι οι πολιτικές μετάβασης γίνονται πιο σταθερές και αξιόπιστες. Οπως το μήνυμα της BIS.

Θα προλάβουμε;

Μέσα σε δυόμισι αιώνες, αυξήσαμε τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε 400 ppm (μέρη/εκατ.) για πρώτη φορά μετά την Πλειόκαινο εποχή – πριν από 3 εκατ. χρόνια. Και τη μέση θερμοκρασία κατά 1 βαθμό Κελσίου. Αν η συγκέντρωση του κύριου από τα αέρια του θερμοκηπίου φτάσει τα 450 ppm, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς κι εμείς το σημείο καμπής, για μια μη αντιστρέψιμη πορεία καταστροφής. Είμαστε πολύ κοντά: Και αν πετύχουμε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 2 ή 1,5 βαθμούς, και αν ακόμη μηδενίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα έχει συγκεντρωθεί ένα τεράστιο στοκ αερίων θερμοκηπίου, που θα μείνουν εκεί δεκάδες ή, κάποια, για εκατοντάδες χρόνια. Κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/08/2017)

Υποστηρικτές
H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση
Σχετικά
Energy Commodities 2018

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 19/03 $66,26/βαρέλι
  WTI 19/03 $62,31/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  19/03 €10,96

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,18/03  €1,523/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,17/03 €430,03/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,17/03 €509,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,19/03 €53,731/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE