Αυξημένη, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ήταν η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή αργού και να σταθεροποιήσει τις τιμές, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μηνός Αυγούστου. Η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, επισημαίνει ότι αυτό αποδεικνύει ότι ο ΟΠΕΚ δεν έχει καταφέρει να επιβάλει στα μέλη του τη συμμόρφωση με την απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου για μείωση της παραγωγής αργού

Αυξημένη, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ήταν η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή αργού και να σταθεροποιήσει τις τιμές, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μηνός Αυγούστου. Η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, επισημαίνει ότι αυτό αποδεικνύει ότι ο ΟΠΕΚ δεν έχει καταφέρει να επιβάλει στα μέλη του τη συμμόρφωση με την απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου για μείωση της παραγωγής αργού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του 2016, η παραγωγή των χωρών – μελών του καρτέλ θα πρέπει να μειωθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Η επιστροφή της Λιβύης και της Νιγηρίας στις διεθνείς αγορές έχει επίσης συμβάλει στην αύξηση της προσφοράς.

Αναλυτικότερα, για το μήνα Ιούλιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολογίζει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 520 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση. Η παγκόσμια παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 500 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017 και κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018, συμπεριλαμβανομένης αύξησης 0,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως και 1,0 εκατ. βαρελιών ημερησίως αντίστοιχα, για τις ΗΠΑ. Ο Οργανισμός σημειώνει, επίσης, ότι ο βαθμός συμμόρφωσης των 10 πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός ΟΠΕΚ με την απόφαση του Νοεμβρίου 2016 για μείωση της παραγωγής βελτιώθηκε τον Ιούλιο, φτάνοντας το 67%.

Παράλληλα, αναφορικά με τον ΟΠΕΚ, τα στοιχεία του ΙΕΑ δείχνουν ότι η παραγωγή αργού στις χώρες-μέλη αυξήθηκε κατά 230 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σημειώνοντας υψηλό έτους για το 2017, φτάνοντας στα 32,84 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη της παραγωγής της Λιβύης. Η παραγωγή από τις 12 χώρες-μέλη του καρτέλ που συμμετέχουν στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής αυξήθηκε, οδηγώντας τη συμμόρφωση με αυτή στο χαμηλότερο επίπεδο για εφέτος (75%), ενώ σε ετήσιο επίπεδο η συμμόρφωση υπολογίζεται στο 87%.

Εξάλλου, νέα δεδομένα για τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ για το 2015 αναθεωρούν καθοδικά τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 330 χιλ. βαρέλια την ημέρα για την περίοδο 2015-2018. Η έκθεση του ΙΕΑ σημειώνει, επίσης, ότι, για το 2017, η προβλεπόμενη αύξηση αναθεωρήθηκε ανοδικά, στα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη συνολική ζήτηση για το τρέχον έτος να αναμένεται να φτάσει τα 97,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Για το 2018, η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται ελαφρώς, φτάνοντας τα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με το συνολικό επίπεδο πετρελαϊκής ζήτησης να ανέρχεται σε 99,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 ο ΙΕΑ προβλέπει, μάλιστα, ότι η ζήτηση θα ανέλθει συνολικά στα 100.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αναφορικά με τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ, η έκθεση αναφέρει ότι σημείωσαν πτώση κατά 19,3 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, αγγίζοντας συνολικά τα 3.021 εκατ. βαρέλια, εξαιτίας των ισχυρών ροών διύλισης και των εξαγωγών πετρελαιοειδών, αλλά παραμένει πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας (κατά 219 εκατ. βαρέλια). Το δεύτερο τρίμηνο του 2017, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 0,2 εκατ. βαρέλια στις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον Ιούλιο, εξάλλου, δείχνουν περαιτέρω μείωση, περιλαμβανομένης της κάμψης αποθεμάτων στις ΗΠΑ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Σχετικά με τις τιμές του αργού τον Ιούλιο, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι σημείωσαν άνοδο κατά 1 με 2 δολ. το βαρέλι, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης αργού στη διύλιση και των αναμενόμενωνεργασιών συντήρησης σε διάφορα πεδία άντλησης. Η διαφορά της τιμής ανάμεσα στο πετρέλαιο χαμηλής και το πετρέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο αυξήθηκε για πρώτη φορά εδώ και τέσσερεις μήνες. Η ισχυρή ζήτηση και οι διακοπές στη λειτουργία διαφόρων διυλιστηρίων στην Ευρώπη εκτίναξαν τις τιμές του ντήζελ και της βενζίνης.

Τέλος, ο Οργανισμός εκτιμά ότι η διυλιστική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τον Αύγουστο στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδό της, με τις ροές να φτάνουν συνολικά τα 81,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παγκόσμια διυλιστική δραστηριότητα θα σημειώσει εποχική επιβράδυνση την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, πριν ανακάμψει ξανά τον Νοέμβριο.