Αν περάσει το επόμενο εικοσιτετράωρο, και δεν αλλάξουν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων που θέλουν το μεσημέρι της Κυριακής να αρχίσει η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, τότε το στοίχημα της αντοχής του ηλεκτρικού συστήματος θα έχει κερδηθεί

Αν περάσει το επόμενο εικοσιτετράωρο, και δεν αλλάξουν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων που θέλουν το μεσημέρι της Κυριακής να αρχίσει η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, τότε το στοίχημα της αντοχής του ηλεκτρικού συστήματος θα έχει κερδηθεί. 

Αν και τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται σκληρά, σε συνθήκες υψηλής ενεργειακής ζήτησης, ελέω καύσωνα, οι αρμόδιες αρχές αναζητούν τις λεπτές ισορροπίες προκειμένου οι μεταβλητές της …ενεργειακής εξίσωσης να παραμείνουν σταθερές.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), τα υψηλότερα φορτία θα τα αντιμετωπίσει το σύστημα μεταφοράς ως και σήμερα (κατά μέγιστο έως 9.500 MW).Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας εχθές στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφερε ότι η ζήτηση μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 MW, από τα 5.000 MW που καταναλώνονται υπό κανονικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή,λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής -ιδίως του φυσικού αερίου - των διασυνδέσεων και την κατάσταση του συστήματος μεταφοράς, το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να αντεπεξέλθει πλήρως, έστω και οριακά.

Από την πλευρά του, ο κ. Αδαμίδης ανέφερε ότι,ανάλογες με τις σημερινές ήταν και οι συνθήκες το 2008 και το 2009, οπότε η ζήτηση είχε φτάσει στα 11.000 MW. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο συνδικαλιστής, ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να αντεπεξέλθει δίχως προβλήματα, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί και η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Ωστόσο, παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, επισημαίνουν κάποιες παραμέτρους, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την τελική έκβαση.Όπως λένε χαρακτηριστικά, η αιχμή της ζήτησης εμφανίζεται κυρίως το βράδυ, καθώς τις νυχτερινές ώρες η πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται στο σπίτι και κάνει χρήση κλιματιστικών και άλλων οικιακών συσκευών. Όμως εκείνες τις ώρες τα φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα _ περί τα 2.500 μεγαβάτ _ δεν λειτουργούν, οπότε η ζήτηση θα πρέπει να καλυφθεί από τις υπόλοιπες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικές, φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικές) και από εισαγωγές.

Η «ενεργειακή κρίση» όμως, η οποία είχε εκδηλωθεί το διάστημα Δεκεμβρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017, είχε οδηγήσει σε μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στα υδροηλεκτρικά. Η παραγωγή τους την περίοδο εκείνη είχε αυξηθεί προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και να αποφευχθεί ενδεχόμενο μπλακ άουτ. Παράλληλα, οι εισροές υδάτων τους χειμερινούς μήνες δεν ήταν υψηλές και τα αποθέματα δεν αναπληρώθηκαν πλήρως. «Με δεδομένο ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού, και πιθανώς να έρθουν κι άλλοι καύσωνες, τα υδροηλεκτρικά θα πρέπει να διατηρήσουν αποθέματα ασφαλείας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι από τα περίπου 3.000 μεγαβάτ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από 1.000.

Το ηλεκτρικό σύστημα χρησιμοποιεί αυτές τις ημέρες κυρίως τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ των περίπου 3.500 μεγαβάτ και τα περίπου 4.500 μεγαβάτ των μονάδων φυσικού αερίου(της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών), παράλληλα με την προοπτική εισαγωγών για την κάλυψη της υπόλοιπης ζήτησης. Πάντως, όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, με την ευχή οι πολίτες να ξεχυθούν το Σαββατοκύριακο στις παραλίες ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ και με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει αλλάξει ο στρεβλός υπολογισμός των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) _ αναμένονται σχετικές ρυθμίσεις από τη ΡΑΕ εντός του Ιουλίου _ πολλοί καταναλωτές θα λάβουν και πάλι τιμολόγια ρεύματος με φουσκωμένες χρεώσεις.