Βουτιά για τη Μετοχή της ΔΕΗ Εν Μέσω Ανησυχιών για τις Ζημίες από το Αμύνταιο

Βουτιά για τη Μετοχή της ΔΕΗ Εν Μέσω Ανησυχιών για τις Ζημίες από το Αμύνταιο
του Γιώργου Κωστούλα
Δευ, 12 Ιουνίου 2017 - 10:45
Απώλειες άνω του 7% με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνει σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά για την Επιχείρηση η κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο στο Αμύνταιο
Απώλειες άνω του 7% με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνει σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά για την Επιχείρηση η κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο στο Αμύνταιο. 

Στις 12:25 η μετοχή υποχωρούσε κατά 7,46% στα 3,72 ευρώ. Χαμηλό της συνεδρίασης είναι τα 3,70 ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών έχει ανέλθει σε 463.000 τεμάχια περίπου. Ο τζίρος διαμορφώνεται σε 1,745 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο τζίρος στην αγορά ανέρχεται σε 10,676 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη πτώση της ΔΕΗ οδηγεί σε αρνητικό έδαφος και τον γενικό δείκτη (-0,29% στις 779,87 μονάδες), λόγω της βαρύτητας της μετοχής στη στάθμιση του δείκτη.

Ο ΑΗΣ Αμυνταίου με δύο μονάδες συνολικής ισχύος 600 MW είναι σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας ενόψει της πλήρους απόσυρσης των δύο μονάδων στα τέλη του 2019. Με πλήρη ισχύ λειτουργεί την περίοδο 15 Οκτωβρίου - 15 Απριλίου.

Το ορυχείο διαθέτει ακόμα περί του 25 - 30 εκατ. τόνους κοιτάσματα λιγνίτη, αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου. Το κόστους για τους τέσσερις γερανούς που θάφτηκαν εκτιμάται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η κατολίσθηση φαίνεται ότι παρέσυρε 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υλικού, «σχεδόν σε όλη την έκταση της εκσκαφής του ορυχείου».

Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.

Η καταστροφή στο Αμύνταιο επηρεάζει ως ένα βαθμό τα σχέδια για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ενώ το συνολικό κόστος είναι δύσκολο αυτή την ώρα να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν υπό πίεση και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, μετά από ένα έντονο ανοδικό ράλι, εν αναμονή της επιστροφής κεφαλαίου με τη διανομή μετοχών της «ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών» σε αναλογία μία προς μία.

Υπενθυμίζεται ότι η αποκοπή του δικαιώματος επιστροφής είναι στις 15 Ιουνίου. Δηλαδή, για να έχει κάποιος μέτοχος δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου θα πρέπει να κατέχει μετοχές της ΔΕΗ ως τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Τετάρτης 14 Ιουνίου.

Από την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος θα παύσει προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΔΕΗ. Η ημερομηνία επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών της με τη νέα ονομαστική αξία θα ταυτίζεται με την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο, όπως αυτή θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση, μετά την έγκριση εισαγωγής τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

(Τελευταία ανανέωση 12:25)