Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να καταστήσει ελκυστικότερη την υιοθέτηση του ευρώ για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται σήμερα έξω από το νομισματικό μπλοκ, δήλωσε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί (23 Μαΐου)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να καταστήσει ελκυστικότερη την υιοθέτηση του ευρώ για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται σήμερα έξω από το νομισματικό μπλοκ, δήλωσε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί (23 Μαΐου).

Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα σε ένα σχέδιο για το μέλλον της ευρωζώνης, το οποίο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που ξεκίνησε η Κομισιόν σχετικά με την αλλαγή κατεύθυνσης της ΕΕ μετά τον Brexit και εν μέσω της αύξησης του ευρωσκεπτικιστικού συναισθήματος.

«Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα αρκετά ελκυστικό πλαίσιο, όπως λένε στις ταινίες, μια προσφορά που δεν μπορείτε να αρνηθείτε», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στους δημοσιογράφους.

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Βρετανία και τη Δανία είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν το ευρώ, αλλά δεν υπάρχει προθεσμία για την εγκατάλειψη των δικών τους νομισμάτων.

Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να προχωρήσουν σταδιακά στην υιοθέτηση του ευρώ ως νόμισμά τους, αλλά δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία εξουσία και καμία βούληση να αναγκάσει τις χώρες να υιοθετήσουν το ευρώ μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Η κοινή γνώμη στα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός της ευρωζώνης τάσσεται συχνά ενάντια στην ένταξη στην ευρωζώνη.

Στην Πολωνία, το 57% των ερωτηθέντων είναι εναντίον του ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αντιπολίτευση ήταν επίσης ισχυρή στη Βρετανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Βουλγαρία, ενώ οι Ούγγροι, οι Κροάτες και οι Ρουμάνοι είναι πιο ευνοϊκοί για το νομισματικό μπλοκ. Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι το Brexit σήμαινε ότι η ευρωζώνη θα κυριαρχήσει στην οικονομία της ΕΕ, παρέχοντας ένα περαιτέρω κίνητρο για τις χώρες να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα.